translate

Thursday 9 June 2011

Asam pedas kepala ikan merah

Bahan-bahan
Kepala ikan merah
10 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
sedikit halia
kunyit
3 sudu besarcili giling
3 helai daun limau purut
2 batang serai
daun kesum
sekumtum bunga kantang
air asam jawa
gula dan garam
(kalau nak masukkan cili hijau dan bendir pun tak kisah)

Cara-caranya
1. Bawang merah, putih, halia dan aedikit kunyit di blender.
2. Tumiskan bahan blender tadi bersama cili giling, daun limau purut dan serai yang telah diketuk.
3. Apabila naik bau masukkan air asam jawa.
4. Masukkan ikan tersebut dan seterusnya bunga kantang dan daun kesum dan lada hijau.  Apabila mendidih masukkan garam dan bahan perasa dan seterusnya bendir.  Biarkan mendidih dan naik minyak.

1 comment:

  1. Assalamualaikum...kak!!! saya akan cuba resepi akak ni. Saya tak pernah masak masakan ini..dan tak pandai masak.. tapi saya akan cuba juga.Harap2 menjadilah. doakan saya ye......

    ReplyDelete