translate

Saturday, 31 December 2011

Cucur/kuih Topi



Bahan-bahannya
1 cawan tepung gandum
1 cawan tepung beras
1 cawan gula
1 cawan air
1 biji telur

Caranya
Semua bahan dimasukkan dalam blender dan diblender hingga sebati semuanya.  Simpan semalaman atau kalau nak cepat simpan 4 jam pun dah okey.  Masukkan minyak dalam kuantiti yang agak banyak juga ke dalam kuali yang tidak rata (bergeluk/cekung).  Bila minyak panas sendukkan adunan kita ke dalam kuali tersebut dan adunan tersebut akan mengelembung seperti topi dan balikkan untuk pastikan masak kedua-dua lapisan atas dan bawah.

5 comments:

  1. sedap ni.. nk try wat la.. tgk smpai sy create blog utk mengikuti resepi cikgu..huhu

    ReplyDelete
  2. terima kasih..walau pun kuih tradisi memang ramai yang minat kuih ni..anak dan suami akak memang menggemarinya dan nak buatnya senang dan bahan yang mudah dan murah.

    ReplyDelete
  3. nk cecah gan apa ya kak cucur ni atau mkn mcm tu saje...terima kasih

    ReplyDelete
  4. Assalamualaikum

    Sama tak mcm kuih jawa?

    ReplyDelete
  5. Assalamualaikum

    Saya dah try....mmg sedap la. T.ksh resipi.

    ReplyDelete