translate

Saturday 31 December 2011

Fooyong




Fooyong

3 biji telur
2 ulas bawang putih
1/2 labu bawang besar
1/2 biji lada benggala
1 biji tomato
2 keping cendawan hitam
6 ekor udang
Sedikit daun sup dan bawang
2 sudu besar sos tiram
Sedikit garam
Lada sulah

Caranya
Udang dibuang kulit dan dipotong kecil
Bawang besar dipotong dadu, begitu juga tomato.
Cendawan dihiris memanjang dan daun sup dan bawang dicincang kasar.
Bawang putih dimayang nipis dan ditiumis dengan minyak. Kemudian masukkan cendawan tadi. kemudian bawang besar, udang lada dan daun- bawang dan sup. Kemudian masukkan sos tiram.
Telur dipukul dengan garfu dan dimasukkan sedikit lada sulah dan sedikit garam  dan dimasukkan ke dalam bahan-bahan yang ditumis tadi. Biarkan seketika.  Apabila nampak hampir masak dibalikkan dan biarlah dia sedikit hancur.. Biarkan sehingga masak.

1 comment: