translate

Friday 27 July 2012

Bamia Daging

Bahan A
400gm daging lembu (dipotong kecil)
2 sudu besar serbuk badam
3 sudu makan rempah kari daging
4 ulas bawang merah(kisar)
2 ulas bawang putih(kisar)
seinci halia(kisar)

Campurkan semua bahan dan diperap dengan daging buat seketika.

Bahan B
6 biji bendir(potong 2)
2 cawan santan pekat
3 sudu besar sos tomato
2 biji tomato(belah 2)
2 tangkai daun kari
Bawang besar(belah 2)
Cili merah(potong nipis)
Minyak masak
Gula dan garam secukup rasa

Bendir digoreng dengan minyak yang banyak dan ditoskan.
Masukkan sedikit minyak dalam kuali dan gorenglah daging perap tadi sehingga hampir lembut.
masukkan daun kari dan juga sos.
Kemudian masukkan santan, gula dan garam.
Apabila cukup pekat masukkan bawang besar, tomato dan cili merah serta bendir yang telah digoreng tadi.
Rasalah dan tambah gula dan garam jika perlu.


1 comment:

  1. saya pernah makan bamia ayam... mak mentua masak... sedap.... daging xpernah lg... masak sendri bamia pun xpernah lg....

    ReplyDelete