translate

Tuesday 11 September 2012

Kuih Lapis Keladi


Bahan-bahannya
5 cawan santan
1 cawan gula
1 cawan tepung gandum
2 cawan tepung beras
sedikit perasa keladi
pewarna puple

caranya
panaskan terlebih dahulu santan dan gula tapi janganlah sampai mendidih.(sejukkan)
kemudian masukkan tepung-tepung tadi dan kacau biar sebati.
masukkan perasa keladi dan bahagikan adunan pada 2 bahagian dan warnakan dengan warna puple muda dan tua.
Panaskan pengukus dan acuan disapu sedikit minyak.
Lapiskan berselang seli dan setiap lapis kukus selama 5 minit dan yang terakhir selama 10 minit.

3 comments:

  1. aslmkm...jenguk kuih sini dr fb group...sedapnya nmpk..saya suka kuih gini tp x rajin nk buat..takut x jd pon ya..hihi

    ReplyDelete
  2. Kak yah, terima kasih buat blog, dpt dijadikan rujukan dan panduan. Terima kasih dari senyum sokmo

    ReplyDelete