translate

Friday, 26 October 2012

Popia Goreng

Beberapa ekor uidang segar dikupas kulit dan ekornya dan dipotong kecil
2 ulas bawang putih (dimayang halus)
Isi ayam (dipotong kecil)
Taugeh
Carrot(dipotong memanjang dan halus)
Lada merah(potong nipis)
1 sudu kecil sos tomato
1 sudu kecil sos cili
Lada sulah dan lada hitam(serbuk)
Ubi sengkuang(dipotong nipis dan memanjang)
Timun(dipotong nipis dan memanjang)
Kulit popia secukupnya
air biasa
Minyak sedikit untuk menumis

Tumis bawang putih sehingga naik bau dan kemudian masukkan isi ayam dan udang.
Masukkan sos cili dan sos tomato.
Masukkan sayur taugeh dan carrot.dan lada merah
Masukkan lada sulah dan lada hitam
Tambah sedikit garam dan gula.
Angkat dan ketepikan lebihan cecair/air yang ada bersamanya. Sejukkan
Ambil sekeping kulit popia dan masukkan sayuran dan dimasak, masukkan juga sedikit sengkuang dan timun dan gulung seperti mana kita menggulung ketayap dan kemaskan dengan menyapu air sejuk ditepi gulungan yang terakhir.
Goreng sampai kekuningan dan ditoskan.
Makan bersama sos pencicah.
(mana-mana sayuran yang sesuai boleh ditambah seperti kobis atau juga sayuran campuran)

5 comments:

  1. sedapnyaaa.. xsayang la kat kak yah, buat Ayu lapar jer pepagi ni... hehe

    ReplyDelete
  2. kak pagi2 dah pekena nasi ..makan dengan daging masak hitam..sedap..

    ReplyDelete
  3. adeehh kak gayah... kalau dh intinya begitu... 10 keping sekejap aje kita ngap!

    ReplyDelete
  4. Sedapnya kalau makan panas2...

    ReplyDelete
  5. My favorite ni..... Dap dap :-)D

    ReplyDelete