translate

Tuesday 6 November 2012

Daging Tumis Kicap

300gm daging lembu (dipotong kecil)
2 sudu besar cili ging
3 sudu besar kicap manis
5 ulas bawang merah(kisar)
2 ulas bawang putih(kisar)
seinci halia(kisar)
Sebatang kulit kayu manis
3 biji buah pelaga
2 kuntum bunga lawang
5 kuntum bunga cengkih
2 sudu besar air asam jawa
Selabu bawang besar(belah 6)
Gula dan Garam
Air secukupnya
Minyak untuk menukis

Tumis bahan kisar dan cili giling hingga naik wangi dan berminyak.
Masukkan kulit kayu manis, buah pelaga, bunga cengkih dan bunga lawang.  Kacau biar wangi.
Masukkan daging dan air secukupnya.  Masak hingga separuh empuk.  Tambah air kalau hampir kering.  Biarkan mendidih semula(jika tambah air)
Masukkan air asam jawa, kicap, gula dan garam..
Masak biar betul-betul empuk dagingnya.
Masukkan bawang besar tadi.  Biarkan layu.  Rasalah manis masinnya.
Boleh diangkat dari dapur.


1 comment: