translate

Saturday 24 November 2012

Makaroni bolognese dengan Ayam bakar daun Thyene

Setengah paket makaroni(dicelur dengan air yang ditambah 2 sudu besar minyak masak dan masak hingga lembut kewmudian toskan)
200gm daging(dikisar)
2 labu bawang besar(dipotong dadu)
3 biji tomato(dipotong dadu)
3 ulas bawang putih(dimayang kecil)
6 sudu besar sos tomato
3 sudu besar sos cili
1 biji lada benggala(dipotong dadu)
1 sudu teh oregano
2 tangkai daun sup(dipotong kecil)
1 sudu besar keju permesan
Serbuk lada hitam
Serbuk lada sulah
Gula dan garam secukup rasa
Minyak untuk menumis dan air

Tumis bawang putih sehingga naik bau kemudian masukkan bawang besar, oregano dan seterusnya daging kisar.
Kacau seketika sehingga turun airnya.Masukkan tomato yang telah dipotong tadi.
Seterusnya masukkan sos tomato, cili dan sedikit air. Kemudian masukkan lada benggala dan masukkan juga serbuk lada hitam.
Tambahkan air mengikut keperluan dan biar masak sekata, seterusnya masukkan permesan .  Masukkan daun sup.  Seterusnya masukkan gula dan garam mengikut rasa.
Bolehlah diangkat

Ayam Bakar
Setengah ekor ayam 
Sebiji bawang besar(kisar)
3 ulas bawang putih(kisar)
Beberapa tangkai daun thyene segar(kisar)
Setangkai daun sup(kisar)
2 sudu besar minyak zaitun
1 sudu besar lada hitam(tumbuk)
Garam

Bersihkan ayam dan perap dengan bahan di atas seketika.  Goreng seketika di atas pan/kuali dengan sedikit minyak setengah masak.  Kemudian bakar dalam ketuhar suhu 180C selama setengah jam atau sehingga masak.

No comments:

Post a Comment