translate

Monday, 31 December 2012

Kerutuk Terung

3 biji terung(belah taoi tidak putus)
7 biji bawang merah(kisar)
3 ulas bawang putih(kisar)
Seinci halia(kisar)
Seketul lengkuas- 2 inci
Sebatang serai(ketuk)
Sehelai daun pandan
2 sudu besar rempah kerutuk
1 sudu kecil cili giling
Sebatang kulit kayu manis
2 kuntum bunga lawang
3 biji buah pelaga
1 1/2 cawan santan pekat
2 biji cili hijau
Sekeping gula melaka
2 sudu besar air asam jawa
Garam dan gula jika perlu
Minyak untuk menumis
Kerisik..Tak guna sebab malas buat...

Panaskan minyak dan tumis bahan kisar.  Bila naik bau masukkan cili giling.  Kacau hingga berminyak.  Kemudian masukkan kulit kayu manis, buah pelaga dan bunga lawang.  Kacau seketika.  Masukkan rempah kerutuk.  Masukkan sedikit air.  Kacau biar berminyak.  Masukkan santan dan asam jawa.  Masukkan juga gula melaka dan terung.  Seterusnya masukkan cili hijau dan daun pandan.  Tambah garam dan sedikit gula.  Masak hingga terung betul-betul masak dan layu.  Biar sampai kuah menjadi pekat barulah diangkat.

No comments:

Post a Comment

Post a Comment