translate

Monday 30 April 2012

Sosej Gulung


10 keping roti
10 batang sosej
Sebiji telur dupukul dengan garfu
Serbuk roti (dari 4 keping roti yang telah dibakar dan diblender)

Sosej direbus dan ditoskan dan disejukkan.
Roti digelek dengan batang pencanai.menjadi nipis.
Letakkan sosej atas roti dan digulung, sapu telur di permukaan hujungnya bagi melekatkan gulungan tersebut.
celup roti pada lebihan telur tadi dan digolek pada serbuk roti dan digoreng dalam minyak yang panas sehingga kekuningan.
Angkat dan toskan dan boleh dimakan begitu aja atau dengan sos kegemaran anda.


Kuih Ulat Bulu


1 cawan tepung beras pulut
1 cawan tepung pulut hitam
3/4 cawan air
Sedikit air kapur(1/2 sudu teh)

Adunkan kesemua bahan menjadi adunan seoperti kita membuat buah melaka.
Buat ketulan atau bulatan yang kecil dan masukkan intinya dan ditutup dengan kemas setrusnya di golek pada telapak tangan kita biar menjadi sedikit panjang.
Rebus air dan apabila mendidih bolehlah dimasukkan kuih tadi dan dibiarkan sehingga timbul
Angkat dan toskan dan bolehlah di golek dalam kelapa muda yang telah dicampur dengan sedikit garam(kalau kak dikukus dahulu kelapa tersebut)

inti
Kacang hijau
Gula melaka
Gula
Daun pandan
Sedikit santan
sedikit garam

Rebus kacang hijau bersama daun pandan  hingga empuk.
Apabila airnya hamoir kering masukkan sedikit santan, gula melaka, gula dan garam
Rasanya kemanisannya mengikut citarasa sendiri dan apabila hampir kering bolehlah diangkat dan dikeluarkan dahulu daun pandan dan diblender.  Biar hampir hancur dan disejukkan.


Thursday 26 April 2012

Bingka Berlauk



Bahan A
1 1/2 cawan tepung gandum
1/2 cawan gula
2 cawan santan
3 biji telur
Pewarna kuning
Sedikit minyak

Bahan B
Beberapa ketul daging dikisar
2 ulas bawang putih
1 labu bawang besar
1 biji tomato
2 sudu besar bawang goreng
1 biji lada merah
Setangkai daun kari
1 sudu besar serbuk kari
1/2 cawan parutan ceddar
Gula dan sedikit garam

Blender  kesemua bahan A dan kemudian panaskan loyang bersama minyak  di atas dapur dan tumislah bahan blender tersebut (minyak jangan banyak sekadar 2 atau 3 sudu besar).  Biarkan sekejap atas dapur  atau sehingga berbau sedikit hangit.
Sementara itu panaskan ketuhar dan apabila adunan bingka tadi berbau sedikit hangit bolehlah dipindahkan ke dalam keatuhar dan bakar selama 20 minit dengan suhu 180C.
Sementara menunggu bolehlah kita memasak lauk untuk lapisan atasnya.
Panaskan sedikit minyak dan tumis bawang putih yang telah dihiris halus bersama bawang besar yang telah dipotong dadu.  Biar sampai layu dan bolehlah dimasukkan daun kari dan juga serbuk kari daging.  Kacau  seketika. dan masukkan juga daging dan kacau sehingga hampir masak.  Kemudian masukkan tomato dan lada merah yang telah dipotong kecil..  Masukkan juga daun bawang dan rasalah manis dan masinnya..  Bolehlah diangkat.

Setelah bingka kita 20 minit bolehlah dikeluarkan dari ketuhar.
Tabur sedikit parutan ceddar dan inti daging dan tutup lebihan ceddar di atasnya.
Bakar semula selama 30 minit atau sehingga masak.

Tuesday 24 April 2012

Ayam Manggo

2 keping isi dada ayam
1 ulas bawang putih
Sedikit garam
Lada sulah
Tepung jagung

Isi dada ayam dipotong dua tiga kerat.
Tumbuk bawang putih dan lumurkan pada ayam tersebut dan masukkan juga sedikit garam dan lada sulah.  Perap seketika.
golek-golekkan pada tepung jagung dan biar melekat pada isi ayam dan seterusnya digoreng dalam minyak yang banyak sehingga kekuningan.

Sos
2 sudu besar sos Plum
1 sudu kecil sos cili/Thai
1 sudu kecil sos tomato
Potongan cili padi..ikut sukalah nak berapa biji..
sedikit air masak suam
Gula dan sedikit garam
Parutan buat mangga muda

Campurkan kesemuanya dan rasalah biar sedikit manis

Hiasan
Parutan mangga
Parutan carrot
Untuk ditabur atas ayam manggo kita...
Pastikan ayam yang telah digoreng apabila kita nak makan dipotong-potong dahulu sebelum menghidang.

Monday 23 April 2012

Kek Oren Koko





1 1/2 cawan tepung kek diayak
1 cawan gula kastor
1 cawan margerin
1 sudu teh esen vanila
1 biji limau sunkist di parut kulitnya dan diperah airnya
1 sudu besar serbuk koko dibancuh dengan sedikit air panas
4 biji telur
1 sudu besar mentega

Pukul gula dengan margerin dan mentega hingga kembang.
Masukkan telur dan dipukul lagi biar kembang
Masukkan esen vanila, kulit limau dan air limau.
Masukkan tepung kek dan kacau dengan senduk.
Masukkan  adunan ke dalam loyang yang telah disapu margerin dan dialas kertas kek
Masukkan bancuhan koko dan dikacau perlahan-lahan pada permukaan atasnya.
Bakar dalam oven yang telah dipanaskan terlebih dahulu dan bakar dengan suhu 180C selama 45 minit.
seperti biasa bakar guna api bawah dahulu dan bila berbaki 30 minit barulah dibakar guna api atas dan bawah.

Sunday 22 April 2012

Kek Keju Koko




Bahan-bahan
200gm mentega
130gm krim keju
150gm gula halus
200gm tepung kek
1 sudu teh beking powder
4 biji telur
1 sudu teh esen vanila
1 sudu besat serbuk koko
2 sudu besar air suam

Pukul mentega, krim keju dan gula hingga kembang.
Masukkan telur satu persatu sambil dipukul.  Biar sebati. masukkan juga esen vanila.
tepung kek diayak bersama beking powder dan dimasukkan dalam adunan tadi.  Gaul menggunakan senduk dan biar rata.
Bancuh serbuk koko dengan air suiam.
Alas loyang yang digliss dengan margerin dengan kertas kek.
Masukkan  adunan  ke dalam loyang dan simpan sedikit lebihan untuk dicampur dengan campuran koko tadi.
Masukkan campuran adunan kek dengan koko dan masukkan juga dalam loyang tadi dan gaulkan sedikit supaya membentuk corak di dalamnya.
Bakar dalam oven yang telah dipanaskan terlebih dahulu .  Bakar selama 1 jam dengan suhu 180C.  (mula-mula guna api bawah dahulu dan bila minit berbaki 35 minit boleh guna api atas dan juga bawah.

Friday 20 April 2012

Nasi Goreng Ikan Masin

3 cawan nasi dingin
3 ulas bawang putih
2 sudu sos tiram
Sekeping ikan masin..kak guna ikan talang
Beberapa keping potongan  daging lembu
Sebiji telur
Setengah labu bawang besar
1 sudu besar bawang goreng
beberapa biji cili padi
Sebiji cili merah
Potongan sayur sawi
Hirisan kecil carrot
Lada sulah
Sebiji tomato

Bawang putih diketuk dan ditumis dengan sedikit minyak kemudian masukkan lada merah dan cili padi dan telah dipotong kecil.
Ikan masin dihiris atau potong kecil-kecil dan dimasukkan dalam tumisan bawang putih tadi.  Biarkan sedikit garing dan masak.
Masukkan telur (kak ketepikan sedikit bahan tumisan tadi di pinggir kuali) kalau dan bila nampak masak dan berketul-ketul campur bersama bahan tumisan tadi.
Masukkan daging yang dipotong kecil-kecil dan bila nampak masak masukkan sos tiram, lada sulah, sedikit gula dan garam(pastikan sesuai dengan jenis  ikan masin kita..kalau jenis masin mungkin tak perlu tambah garam)
Masukkan potongan sayur dan carrot, tomato yang telah dibelah 4 dan juga nasi dingin dan juga bawang goreng..  Goreng sehingga masak.Tambah juga lada sulah ketika menggoreng.

Thursday 19 April 2012

Kek Oren Blended


resepi dari   Reen Khan

Bahan-bahan

1 bji buah limau
1 cawan minyak
2 cawan gula halus
3 biji telur
2 cawan tepung gandum*
1 sb baking powder* ( *diayak bersama )

Cara-cara
Cuci buah limau,potong dan buang biji dan urat putih di tengah2.Potong lagi buah limau kecil2 bersama kulitnya sekali.Masukkan kedalam blender bersama,minyak,gula dan telur dan kisar hingga halus.
Tuang bahan yang dikisar kedalam mangkuk dan masukkan campuran tepung sedikit2 sambil dikacau sebati.
Tuangkan adunan kedalam loyang yg beralas dan gris.
Bakar pd suhu 170C selama 40 min hingga 1 jam atau hingga masak.

Monday 16 April 2012

Donat Mayo

.
Bahan-bahan
330gm tepung gandum
1 1/2 sudu besar mayonis
1 sudu besar susu tepung
1 biji telur dipukul dahulu dengan garfu
140ml air suam
1 1/2 sudu besar margerin
3 sudu besar gula
1 1/2 sudu teh yis kering
gula halus untuk salutan nanti

1. Buat doh. Kalau guna bread maker masukkan semua bahan dan tekan mengikut arahan menguli BM masing-masing dan terus ke langkah no. 4
2. Jika uli tangan, masukkan srmua bahan dan uli hingga tidak melekat pada tangan dan kemudian masukkan adunan ke dalam plstik dan digolek-golek di tempat rata selama 5 - 8 minit. dan keluarkan adunan selepas itu.
3. Kemudian perap adunan selama 40 minit dalam bekas tertutup.
4. Keluarkan adunan dan ditumbuk-tumbuk bagi mengeluarkan anginnya. Bahagikan doh kepada bahagian yang kecil dan biarkan selama 10 minit.
5. Alas dulang dengan kertas  bersih dan bulatkan bulatan kecil tadi menjkadi bulatan donat dan letakkan pada dulang yang beralas kertas tadi dan biar selama 40 minit.
6. Goreng donat menggunakan minyak yang banyak di atas api yang sederhana dan biar sehingga kekuningan.
7. Salut donat dengan gula halus tadi dan disimpan ditempat tertutup.

Ikan Dori Masak Lemon



Ikan dori boleh dibeli di kawasan dingin beku di pasaraya seperti tesco dll
1 ulas bawang putih
Lada sulah
Sedikit garam
cuka
tepung jagung


Ikan dori dibiarkan  cair aisnya dan dibersihkan dengan cuka dan selepas itu dibasuh dengan air biasa.
Tumbuk bawang putih dan perap ikan tersebut dengan bawang putih, lada sulah dan garam
Perap seketika dan ketika hendak menggoreng golekkan ke atas tepung jagung dan digoreng dalam minyak banyak sehingga kekuningan.


Sos Lemon
2 sudu besar jus lemon
2 sudu besar gula
250ml air rebusan ayam kalau nak guna air biasa bercampur  kiub pati ayam pun okey..
1 sudu besar tepung jagung
2 keping hirisan buah lemon
Sedikit pewarna kuning
Sedikit garam

Hiasan
Mangga muda diparut..kalau kat kelantan guna pauh ringan...
carrot diparut

Kacau tepung jagung dengan air rebusan ayam supaya tidak berketul.
Masukkan semua bahan lain
Panaskan periuk dengan sedikit minyak dan masukkan dankacau bahan tadi di atas api yang perlahan.
Masaklah sehingga nampak berkilat dan sedikit pekat.

Curahkan sos lemon ke atas ikan dori apabila kita nak makan.

Sunday 15 April 2012

Pizza 3 D



250 gm tepung roti
140ml air suam

1 1/2 sk mauripan
1 sk gula
1/2sk garam
1sb marjerin
1 sudu teh oregano

Bahan topping
5 batang sosej ayam direbus dan disejukkan dipotong nipis
10 biji bebola ayam dihiris nipis
Floss ayam
Ketulan kecil ayam yang telah ditumis dengan seulas bawang putih dan dicampur dengan sedikit sos cili.
1 labu bawang besar dipotong dadu
1 biji lada benggala dipotong dadu
Nenas tin dipotong kecil
Sos tomato
Sos cili
1/2 sudu teh oregano
125gm mozarella diparut
Mayonis

1.Masukkan semua bahan dan kalau guna bread maker tekan butang menu Dough dan tunggu siap dan boleh ke 4
2.Kalau uli tangan masukkan semua bahan dan uli  hingga tidak melekat di tangan dan masukkan dalam plastik dan golek2kan ia selama 5 - 8 minit.Keluarkan dan uli seketika.
3Masukkan dalam bekas bertutup dan biarkan selama 1 jam. Apa bila kembang tumbuk adunan untuk mengeluarkan angin,
4.Tumbuk dahulu adunan . Jadikan adunan kepada dua bahagian yang lebih kecil. Canailah adunan tersebut dan diletakan dalam dulang pizza atau bekas yang sesuai yang telah disapu dengan sedikit marjerin.  Biarkan seketika selama 40 minit.  
5.Cucuk dasarnya dengan garfu untuk mengelakkan pizza mengelembung bila dibakar. dan topping dengan sos tomato campur chili yang telah dicampur dengan oregano (atau sos yang siap..prego), 
6. Tabur dengan sosej, bebola ayam dan  ketulan ayam
7. Taburkan juga dengan bawang besar dan lada benggala dan akhir sekali mozarella parut.
8. Bakar dengan suhu 180C selama 25 - 30 minit.
9. Bila masak keluarkan dari oven dan picitkan mayonis di atasnya dan taburlah floss ayam dan boleh dipotong dan dimakan..

Tuesday 10 April 2012

Roti Gulungan Sosej

500gm tepung roti(high protein)
200ml air suam(kalau uli guna tangan 220ml)
3 sudu besar madu
2 sudu besar susu tepung
3 sudu besar gula
1 biji telur(dipukul guna garfu dan guna sebahagian aja)
3 sudu besar shortening(lemak sayur)
2 1/2 sudu kecil yis
1 sudu kecil garam
1 sudu kecil vanilla
4 sudu besar water roux
(cara buat water roux= 50gm tepung gandum dicampur 250ml air dimasak hingga pekat dan sedikit mendidih angkat dan sejukkan dan dapat 8 sudu besar)


Sosej direbus seketika dan disejukkan dan dipotong dua

1. masuk semua bahan tersebut dan kalau guna BM ikut mengikut aturan BM(bread Maker).
2. Kalau guna BM tekan On untuk bread dough dan bila sudah siap boleh ke aturan 4.
3. Kaedah tangan. Uli semua bahan tersebut hingga tak lekat ditangan(masa menguli tak sampai pun 5 minit).  Selepas itu masukkan ke dalam plastik adunan tersebut dan digolek-golek atas permukaan meja contohnya sehingga lebih kurang 5 minit atau adunan nampak elastik. Keluarkan adunan dan uli semula.  Simpan adunan dalam bekas tertutup atau kain sedikit lembab selama 40 minit(kalau boleh letak tempat yang terkena cahaya matahari).  Biarkan naik 2 kali ganda dari saiz asal.
4.Keluarkan adunan dan ditumbuk-tumbuk adunan yang kembang tadi dan diuli biar jadi bulat semula
.5. Bulatkan adunan menjadi 20 ketulan kecil dan biarkan selama 10 minit.
6 Canai adunan seperti gambar di bawah dan simpan seketika selama 40 minit lagi.
7. Sapu roti dengan lebihan telur bercampur susu segar atau susu cair dan tabur dengan bijan dan bakar selama 20 minit dengan suhu 180C.




Sotong Goreng Tempura

7 ekor sotong
sebungkus tepung tempura jenama tesco
Sebiji putih telur
Lada sulah
Bawang putih
Sedikit garam

sotong dipotong bulat dan diperap bersama bawang putih yang telah ditumbuk, lada sulah dan sedikit garam.
bancuh tepung tempura dengan sedikit air, putih telur dan lada sulah(pastikan sedikit pekat kerana apabila kita masukkan sotong ia akan menambah sedikit cair pada adunan tersebut)
Celup sotong pada adunan dan goreng dalam minyak banyak sehingga masak dan garing.

Sos
1 sudu teh sambal belacan
1/2 labu bawang besar
1 biji tomato
1 sudu besar sos tomato
1 sudu besar sos cili
1 biji limau nipis
sedikit air masak
Gula dan garam

Bawang besar dan tomato dipotong dadu.
Campur bersama sambal belacan, sos-sos, perahan limau nipis, gula garam dan sedikit air masak.
Pastikan ada rasa masam dan manis.

Kalau tiada tepung tempura bolehlah menggunakan adunan seperti
3/4 cawan tepung gandum
2 sudu besar tepung jagung
2 sudu besar tepung beras
Serbuk lada sulah
Sedikit serbul kunyit
Telur putih(dr sebiji)
Air secukupnya.

Monday 9 April 2012

Bawal Masak Cuka

Seekor ikan bawal dibersihkan dan diperap bersama bawang putih, halia, kunyit dan garam yang telah ditumbuk dan selepas itu digoreng setengah masak.
4 ulas bawang merah
Seulas bawang putih
Sedikit halia
2 batang serai
1/4 cawan cuka makan
1 cawan santan
2 sudu makan gula
sedikit garam..bergantung.

Bawang merah, putih dan halia diblender dan ditumis sehingga naik baunya.
Masukkan serai yang telah diketuk
Masukkan santan dan cuka dan gula..pastikan ada sedikit manis untuk menghilang rasa masam cuka.
Masak sehingga nampak sedikit pekat dan masukkan ikan yang telah digoreng tadi.
Rasalah manis. macam dan pastikan kurang  masin.
pastikan kuahnya pekat barulah dimatikan api dapur kita.

Sunday 8 April 2012

Kuzi Kambing






Sekilo daging kambing..diperap dengan campuran bawang putih, kunyit dan garam.
2 labu bawang besar
3 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
seinci halia
2 sudu besar rempah kuzi
1/2 sudu teh zaferan
2 sudu besar tomato pure
1/2 tin susu cair
3 sudu besar susu manis
Sebatang kulit kayu manis
3 kuntum bunga lawang
4 biji buah pelaga
sehelai daun pandan
43 sudu besar bawang goreng yang dijual kat kedai
2 sudu besar kismis
2 biji kentang
2 sudu besar biji gajius
Air secukupnya
Minyak  untuk menggoreng

Daging yang telah diperap digoreng hingga masak.
potong nipis bawang besar dan digoreng sehingga garing. dan diblender dengan sedikit air
kentang dibuang kulit dan dibelah 4 dan digoreng hingga masak
Buah kismis digoreng sekejap
Dengan menggunakan lebihan minyak menggoreng (guna mengikut kesesuaian), tumis rempah kasar bersama bawang merah, putih dan halia yang telah dimayang dan dipotong nipis.
Rempah kuzi dicampur dengan sedikit air dan dimasukkan ke dalam bahan yang sedang ditumis tadi, biar sampai naik baunya.
masukkan juga tomato pure, bawang besar goreng yang telah diblender tadi., bawang goreng  daun pandan dan zaferan.
Masukkan daging kambing dan dikacau-kacau.(pastikan jangan kering)
Apabila daging empuk masukkan susu cair, susu manis, ubi kentang, kismis dan gajus.Rasalah masin dan manisnya.(.rasa masin hanya sedikit sahaja.)
Masak hingga masak dan pekat.

Saturday 7 April 2012

Chiffon Pulut Hitam



7 biji kuning telur
75gm gula halus
1 sudu kecil esen vanila
50gm tepung gandum
100gm tepung pulut hitam
1 sudu teh beking powder
150ml santan pekat
3 sudu besar minyak sayur
7 biji putih telur
1 sudu teh garam
1 sudu teh krim of tartar
125gm gula pasir

Didihkan santan dan biarkan sejuk
Pukul kuning telur bersama gula dan esen vanila hingga kembang.
Ayak tepung gandum,tepung pulut hitam dan beking powder.
Masukkan tepung yang telah diayak, santan dan minyak sayur.Pukul sampai sebati.
Pukul putih telur bersama garam dan krim of tartar sampai beku dan masukkan sedikit demi sedikit gula pasir sambil memukul dan biar kesemuanya pekat dan beku.
Masukkan putih telur ke dalam adunan kuning telur tadi dan di adun sehingga rata.
Tuang dalam loyang kek chiffon yang tealah dialas kertas kek dan bakar sehingga 1 jam dengan suhu 180C.

Wednesday 4 April 2012

Kek Coklat Bersama Badam

Bahan-bahannya
1 cawan tepung gandum
1 cawan serbuk koko
1 cawan minyak jagung
1 cawan air panas
1 cawan susu cair
1 cawan gula
1/2 cawan badam hancur
1 sudu teh beking powder
1 sudu teh soda bikarbonat
1 sudu teh esen vanila
2 biji telur

blender telur bersama minyak,susu cair,dan gula hingga sebati.
Ayak tepung bersama serbuk koko, soda bicarbonat dan beking powder.
Masukkan dalam blender tadi dan masukkan juga esen vanila.Blender biar semuanya sebati.
Akhir sekali masukkan air panas yang mendidih.Blender biar sebati.
Masukkan badam hancur dan dikacau sebati.
Masukkan dalam loyang yang telah disapu margerin dan dialas dengan kertas minyak.
masukkan dalam oven yang telah dipanaskan terlebih dahulu dan bakar selama 50 minit dengan suhu 180 C.

Tuesday 3 April 2012

Bawal Masak Merah


seekor ikan bawal..dibersihkan dan dicuci dengan asam jawa dan dibersihkan sekali lagi dean kemudian diperap dengan sedikit bawang putih ,kunyit dan garam yang telah ditumbuk dan dicampur sedit cuka.
5 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
Sedikit halia
2 sudu besar cili giling
1 sudu besar sos tiram
3 sudu besar sos tomato
2 sudu besar sos cili
sedikit potongan timun
sedikit potongan carrot
2 sudu besaar sayur campur
Selabu bawang besar
beberapa biji cili api
Sebiji tomato
Gula dan garam

Bawang merah, putih dan halia diblender dengan sedikit air.
Tumis bahan blender tadi dan apabila naik bau masukkan cili giling.  Tumis biar betul-betul masak cili giliing tersebut.  Selepas itu barulah masukkan sos-sos kita tadi.  Masukkan sedikit air.  masukkan timun, carrot dan bawang besar yang telah dipotong agak besar sedikit.  Masukkan juga cili api sebiji-sebiji.  Tambah gula dan garam.  Masukkan sayur campur dan tomato yang telah dibelah empat.  Apabila kita lihat bahan tumis kita kelihatan berkilat dan betul-betul masak, bolehlah dimasukkan ikan bawal yang telah digoreng terlebih dahulu...Biarkan seketika dan bolehlah dihidangkan.

Monday 2 April 2012

Roti Paung Mixfruit



500gm tepung roti(high protein)
220ml air suam
3 sudu besar madu
2 sudu besar susu tepung
3 sudu besar gula
1 biji telur(dipukul guna garfu)
3 sudu besar shortening(lemak sayur)
2  sudu kecil yis
1 sudu kecil garam
1 sudu kecil vanilla
3 sudu besar ceri merah cincang
3 sudu besar ceri hijau cincang
2 sudu besar kismis
2 sudu besar badam cincang
4 sudu besar water roux
(cara buat water roux= 50gm tepung gandum dicampur 250ml air dimasak hingga pekat dan sedikit mendidih angkat dan sejukkan dan dapat 8 sudu besar)

1. masuk semua bahan tersebut dan kalau guna BM ikut mengikut aturan BM(bread Maker).
2. Kalau guna BM tekan On untuk bread dough dan bila sudah siap boleh ke aturan 4.
3. Kaedah tangan. Uli semua bahan tersebut hingga tak lekat ditangan(masa menguli tak sampai pun 5 minit).  Selepas itu masukkan ke dalam plastik adunan tersebut dan digolek-golek atas permukaan meja contohnya sehingga lebih kurang 5 minit atau adunan nampak elastik. Keluarkan adunan dan uli semula.  Simpan adunan dalam bekas tertutup atau kain sedikit lembab selama 40 minit(kalau boleh letak tempat yang terkena cahaya matahari).  Biarkan naik 2 kali ganda dari saiz asal.
4.Keluarkan adunan dan ditumbuk-tumbuk adunan yang kembang tadi dan diuli biar jadi bulat semula dan masukkan adunan ke dalam bekas roti paung yang telah dialas dengan kertas minyak.dan biarkan selama 40 - 60 minit.(bergantung pada suhu sekitar)
5. Panaskan oven 180 - 200C dan bakar selama 25 - 30  minit dan bila masak keluarkan dan biarkan sejuk sebelum disimpan dalam bekas tertutup atau masa panas-panas tu bolehlah dimakan.....

Sunday 1 April 2012

puyuh Goreng

Beberapa ekor burung puyuh..dibersihkan
2 ulas bawang putih
Sedikit Halia
Kunyit
sedikit cuka
Garam

Tumbuk bahan diatas dan perap  puyuh seketika  dan goreng sehingga kekuningan.