translate

Sunday 27 January 2013

Kek Ciffon Kastad Keremel..step by step

Goreng gula atas api sederhana
Goreng sehingga kuning dan berair
Dalam mangkuk..campurkan susu cair, kuning telur, gula, dan tepung kastad..kacau biar sebati dan akhirnya masukkan dalam gula hangus tadi
bakar dengan cara masukkan air dalam loyang yang lebih besar..masukkan dalam oven yang telah dipanaskan terlebih dahulu..
Campurkan kuning telur,tepung naik sendiri,gula, minyak jagung dan air..kacau biar sebati..
Dalam mangkuk yang lain..pukul putih telur hingga beku..
Campurkan ke dalam adunan tadi..kaup dan balik..biar sebati..
Bahagukan adunan..dan color ikut suka..
Paipkan sedikit demi sedikit.ke dalam keremel kita yang telah masak...
Ini..kalau nak buat corak..
Dah masakkk
Silakannnn makan....

A- 50 gm gula dibuat gula hangus (menggunakan bekas untuk kek  - goreng gula hingga hangus dan diangkat)
3 biji kuning telur
40gm gula pasir
1 cawan susu cair
1 sudu besar kastad

Bahan di atas kecuali gula hangus dicampurkan kesemuanya dan dikacau sebati.
Masukkan ke dalam bekas gula hangus tadi dan bakar ia dengan cara steam bake (guna satu bekas yang berisi sedikit air dan loyang kek direndam di dalamnya dan masukkan dalam ketuhar)
Bakar selama 20 minit dengan suhu 190C.

B - 2 biji kuning telur
100 gm tepung naik sendiri
40 gm gula pasir
35 gm minyak jagung
95 gm air
1 sudu teh vanilla

C - 5 biji putih telur(pastikan semasa mengasingkan telur jangan sekali-kali tercampur sedikit kuning telur ke dalam putih telur)
1/2 sudu teh krim of tartar

Bahan B - digaul sebati.

Bahan C - dipukul dengan kelajuan tinggi sehingga pekat.

Campur bahan C ke dalam bahan B (Ingat proses ini dilakukan apabila kita lihat masa kat ketuhar kita hampir tamat  20 minit tadi)

Bila masak keremel, keluarkan dan masuklah adunan kek tadi (kalau nak buat berwarna warni bubuhlah warna mengikut kesukaan dan masukkan berselang seli..
Bakar dengan cara sama seperti tadi (steam Bake) selama 25 - 30 minit atau sehingga masak.
Keluarkan dari ketuhar dan biarkan seketika sebelum ditelangkupkan atau dibalikkan.

Disebabkan tepung naik sendiri stoknya kehabisan..kak buatlah sendiri tepung naik sendiri ni...caranya

500gm tepung gandum
7 sudu teh baking powder
1 sudu teh garam

Ayak sebanyak 3 kali..siap Tepung Naik Sendiri kuuu

7 comments:

  1. Salam...emmmm sedap bercreammmmmnya

    ReplyDelete
  2. Salam kenal,, izinkan saya mengkopi pes resepi ini erk..

    ReplyDelete
  3. As salam ..menarik sangat...cantik nanti izinkan saya mencuba pulak. Terima kasih.

    ReplyDelete
  4. wow..sedapnya....cantiknya...frst time here...hapi to follow u..bila ada masa ..sillalah singgah kat,

    http://subhieskitchen.blogspot.co.uk/

    ReplyDelete
  5. Cantik n sedap jer...mesti try ni

    http://znzabadistore.blogspot.com/2013/09/kenapa-perlu-ambil-multivitamin-vitalea.html

    ReplyDelete
  6. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete