translate

Tuesday 22 July 2014

Cara Berlauk

Bahannya
1 cawan tepung gandum
1 cawan air
1/2 cawan santan
2 biji telur
2 sudu besar gula
Secubit garam
Pewarna kuning

Caranya
Masukkan kesemuanya ke dalam blender.
Blender hingga sebati semuanya.
Letak acuan atas api yang kecil
Acuan cara dimasukkan sedikit minyak sapi.
Masukkan adunan hampir penuh.
Letak inti daging dan tutup bekas acuan sekejap.
Apabila sudah masak keluarkan dari bekasnya.

Inti daging
100gm daging cincang
Seulas bawang putih(cincang)
1/2 sudu besar serbuk kari daging
1/2 labu bawang besar(dadu)
Beberapa tangkai daun sup(cincang)
Gula dan garam

Panaskan sedikit minyak dan tumis bawang putih.
Apabila naik wangi masukkan bawang besar.
Kacau biar layu.
Masukkan serbuk kari dan sedikit air.
Kacau hinģga naik sedikit minyaknya.
Masukkan daging. gula dan garam.
Kacau hampir kering. Masukkan daun sup.
Biar sehingga sedikit kering barulah diangkat.

1 comment: