translate

Tuesday 8 July 2014

Solok Ikan


Bahannya
3 ekor ikan kembung(belah belakangnya dan keluarkan tulang, kikis isi ikan yang melekat pada badan ikan dengan menggunakan sudu)
1 sudu besar kelapa kering(tumbuk)
5 sudu besar kelapa parut putih(tumbuk)
3 biji bawang merah(tumbuk)
2 ulas bawang putih(tumbuk)
Sedikit halia(tumbuk)
1/2 sudu teh biji lada hitam(tumbuk)
3 tangkai daun kesum(potong/cincang)
1 sudu besar gula
1 sudu teh garam

Hancurkan/tumbuk semua bahan kecuali badan ikan dan daun kesum.
Masukkan daun kesum dan gaul hingga sebati.
Masukkan ke dalam badan ikan tadi, isikan biar penuh.
Goreng menggunakan minyak banyak dengan api yang perlahan sehingga kekuningan.
(Kemungkinan hanya 2 ekor ikan sahaja yang dapat menghasilkan solok ikan daripada 3 ekor ikan ini)

No comments:

Post a Comment