translate

Friday 19 September 2014

Roti Sosej

Doh Roti
500 gm tepung gandum
4 sudu besar gula kastor
2 sudu besar tepung susu
2 sudu besar water roux
2 sudu besar shortening
1 sudu kecil esen vanila
1 sudu kecil baking powder
1 sudu kecil bread improver
1/4 sudu teh garam

1 biji telur(pukul dengan garfu)
2 sudu besar susu pekat
Dicampur dengan air suam agar menjadi 280 - 300ml
Sepeket yis (11 gm)
Biarkan seketika dan menjadi berbuih

Cara membuat water roux
25gm tepung gandum
125ml air
Masak dengan api perlahan sehingga pekat dan sejukkan.

Topping
Sayuran campur
Mayonis
Sosej(rebus dahulu dan toskan)
Campur sayuran campur dengan mayonis

Sapuan/gliss
Kuning telur(dipukul dengan garfu)

Bagi yang ada BM, uli mengikut aturannya.
Cara menguli tangan: (kakyah suka uli tangan)
Masukkan tepung,shortening, susu tepung, garam, gula, baking powder dan bread improver.
Lubangkan ditengahnya dan tuang cecair yis tadi.
Uli biar sebati(doh yang kasar)
Adunkan supaya menjadi doh yang kasar.
Masukkan dlm plastik dan lenyekkan selama 5 minit.
Keluarkan dan uli semula supaya menjadi doh yang bulat.
Masukkan dlm bekas mangkuk  dan tutup dengan plastik pembungkus makanan.
Biarkan di tempat yang agak panas selama 30 - 40 minit atau adunan naik sekali ganda.
Apabila adunan sudah naik, tumbukkan adunan untuk memngeluarkan angin di dalamnya.
Bulatkan doh semula.
Bahagikan doh kepada ketulan yang kecil(berat sekitar 60gm)
Bulatkan ia dan bahagikan pula kepada 3 ketulan yang sama kecil.
Golekkan supaya semakin memanjang doh tersebut (ada 3)
Camtumkan bahagian atas ketiga-tiganya dan mulalah menjalin doh tersebut .  Kemaskan bahagian bawahnya.
Sapu dengan kuning telur dan tekan sedikit bahagian tengahnya untuk memudahkan kita letak sayur campur tadi dan letak juga sosej di atasnya.Biarkan selama 20 minit/doh mengembang semula.
Bakar dalam oven yang telah dipanaskan terlebih dahulu, selama 25 minit bersuhu 170C.

No comments:

Post a Comment