translate

Wednesday 5 November 2014

Talam Labu


Sumber dari blog Sinar Kehidupan

Bahannya
Lapisan bawah
300gm labu yang telah direbus(lenyekkan)
100gm tepung hongkwe(putih)
1 1/4 cawan santan
3/4 cawan gula
secubit garam
Sedikit pewarna kuning
1 sudu teh esen vanila(kakyah letak)

Lapisan Atas
60gm tepung hongkwe(putih)
2 cawan santan pekat
1 sudu besar gula(kakyah Letak)
Secubit garam

(6X6inci)Loyang/bekas plastik di alas dengan plastik.

Caranya
Lapisan bawah
Campurkan tepung hingkwe dengan santan,gula, garam, pewarna kuning dan esen vanila dalam periuk.
Masak dengan api yang perlahan sehingga mendidih.
Masukkan labu dan kacau hingga pekat.
Tuang ke dalam bekas yang telah dialas tadi.  Sejukkan.

Lapisan atas
Masak santan, tepung hongkwe, gula dan sedikit garam sehingga pekat.
Tuang ke dalam bekas tadi.
Sejukkan.
Siap untuk dihidangkan.
P/s talam ini tak perlu dikukus..

No comments:

Post a Comment