translate

Monday 20 July 2015

Nasi Arab Maqlubah dan Kurma Daging

Bahannya
A
4 cawan beras moghol basmati
Dibersihkan dan rendam selama 20 minit.

B
1/2 ekor ayam (potong kecil)
2 labu bawang besar(belah 4)
3 ulas bawang putih(mayang)
Setengah inci halia(mayang)
5 helai daun pudina
2 sudu besar rempah arab maqlubah
1/2 sudu teh herba campuran
1/2 sudu teh serbuk ketumbar
1/2 sudu teh serbuk jintan manis
1/2 sudu teh serbuk jintan putih
1/2 sudu teh serbuk lada hitam
sebiji tomato(cincang)
1/2 batang carrot(sagat)
Sebatang pokok seleri(potong nipis)
1 sudu teh serbuk kunyit
Sedikit minyak zaitun
Air sebanyak 4 1/2 cawan

Panaskan minyak zaitun dan tumis bawang besar, putih dan halia.
Masukkan rempah maqlubah, herba campuran, serbuk jintan manis, putih dan ketumbar.
Masukkan juga serbuk kunyit, lada hitam dan air.
Masukkan ayam, buah tomato, daun pudina dan saleri dan carrot.
Masukkan sedikit gula dan garam.
Biarkan mendidih agak lama sedikit.

C
2 biji terung(potong nipis bulat)
Sebatang carrot(potong nipis bulat)
Bunga kobis secukupnya(potong kecil)

Semua bahan digoreng berasingan dan ditoskan)

Cara memasak nasi
Susun ayam di bahagian dasar periuk.
Masukkan beras.
Tabur bahan sayur goreng tadi.
Masukkan air.
Masak seperti biasa.
Bila nasi sudah masak tabur buah kismis.

Kurma daging
Sekilo daging(potong kecil)
3 sudu besar rempah kurma
10 biji bawang merah(mayang)
4 biji bawang putih(mayang)
1 inci halia(mayang)
3 biji lada hijau
Carrot(potongan sesuai)
4 cawan santan
2 sudu besar susu cair
1 sudu besar susu pekat
Sedikit gula melaka
Sebatang kulit kayu manis
3 biji buah pelaga
2 kuntum bunga lawang
2 labu bawang besar
Sehelai daun pandan
Sekeping asam gelugur/keping
Minyak untuk menumis

Panaskan minyak dan tumis bahan yang dimayang hingga sedikit garing dan berbau wangi.
Masukkan kulit kayu manis, pelaga dan bunga lawang.
Masukkan rempah kurma dan sedikit air.  Biarkan seketika.
Masukkan daging dan daun pandan.  Renekkan seketika dan biar daging sedikit empuk(pastikan air ada untuk mengelak hangit.
Bila daging sudah lembut, masukkan santan, susu pekat dan cair,
Masukkan juga asam keping dan sedikit gula melaka(jangan terlebih takut manis)
Masukkan lada hijau dan bawang besar(jangan dipotong..biarkan sebiji).  Letak garam dan tambah gula jika perlu.
Masukkan carrot dan biar mendidih sehingga kuah sedikit pekat.

Acar
Timun (buang bahagian tengahnya dan dadukan)
Carrot(dadukan)
Tomato hijau(buang bijinya dan dadukan)
Bawang besar(dadukan)
Cuka
Daun pudina.sikit aje ni..(hiris halus)
Gula dan garam

Gaulkan kesemuanya..biar ada sedikit masam, dan manis.

Sambal cili
2 biji cili merah
Sebiji buah tomato
1/2 biji lada benggala
1 sudu besar sos cili
Sedikit cuka
Gula dan garam
Sedikit air masak untuk memudahkan kita mengisar/blender.
Beberapa helai daun pudina.
1 sudu kecil minyak zaitun
Blender kesemuanya hingga hancur.


No comments:

Post a Comment