translate

Sunday 29 May 2016

Mee Kuah

Sebungkus mee kuning
10 ulas bawang putih
3 biji bawang merah
2 sudu besar cili giling
1 sudu besar sos tiram
2 sudu besar sos tomato
3 sudu besar sos cili
3 sudu besar kicap manis
1 sudu besar kicap cairBeberapa ekor udang
Beberapa ketul ketulan kecil isi ayam
2 biji telur
Sawi
2 biji tomato
2 sudu besar udang kering
sebiji cili merah
Gula dan garam
Limau nipis

Rendam sekejap mee dalam air panas dan toskan.
Bawang merah, putih dan udang kering diblender dengan sedikit air.
Sayur sawi, tomato potong dengan cara biasa.
Tumis bahan blender sehingga naik bau dan wangi.
Biar seketika dan kemudian masukkan sos -sos dan kicap.
Masukkan ayam dan juga udang dan masukkan air(secukupnya).  Biar sampai mendidih.  Pecahkan telur sebiji- sebiji dan kacau jangan hancur.  Masukkan gula dan garam, sayuran dan cili merah yang telah dipotong kecil tadi dan akhir sekali masukkan mee kuning.  Biarkan seminit dan matikan api.
Boleh dihidangkan bersama limau nipis, daun bawang dan bawang goreng.

3 comments: