translate

Thursday 16 June 2016

Ayam Lada Kering

Bahannya
5 ketul bahagian ayam(bersihkan dan tos)
3 sudu besar sos tiram
Lada sulah
3 sudu besar tepung jagung
Lumurkan semua bahan kepada ayam dan perap seketika.
Goreng sehingga masak.(ketepikan)

Sos
6 biji cili kering(potong 2)
6 ulas bawang putih(ketuk)
Sedikit halia(ketuk hancur)
3 sudu besar sos cili
1 sudu besar kicap manis
1 sudu kecil kicap cair
1/2 kiub pati ayam
1 labu bawang besar(potong bulat)
Cili merah/benggala(pilihan)
Air secukupnya.
Tumis bawang putih dan halia hingga naik bau.  Masukkan cili kering dan goreng hingga sedikit garing.
Masukkan sos cili, kicap dan air secukupnya.
Masukkan pati ayam dan sedikit gula.
Masukkan ayam dan biar mereneh seketika.
Masukkan bawang besar dan cili merah.
Bila sedikit layu bolehlah diangkat.


1 comment: