translate

Thursday, 29 December 2016

Nasi Impit Goreng



Bahannya
Nasi impit secukupnya(potong seperti biasa)
Bahan kisar
4 ulas bawang merah
6 ulas bawang putih
10 biji cili kering(rendam sekejap dengan air panas)
3 biji cili padi
1 sudu besar udang kering(rendam sekejap dengan air panas)
2 sudu besar ikan bilis
Sedikit minyak untuk menumis dan gula dan sedikit garam.
Tumis bahan kisar sehingga naik minyak  dan betul2 masak(ambil sikit masa)
Keluar dari kuali dan biarkan dalam 2 sudu besar pes tersebut dalam kuali.

Udang segar(buang kulit tapi biarkan ekornya)
Isi ayam(potong kecil)
2 sb sos tiram
3 sb kicap manis
1sb kicap cair
1/2 kiub pati ayam
2 biji telur
Sawi(potong)
Kobis(potong)
Carrot(potong memanjang)
2 sudu besar pes bahan kisar ditambah dengan sedikit lagi minyak.
Bila panas masukkan sos tiram kicap manis dan cair.
Masukkan telur dan kacau hancur.
Masukkan udang dan isi ayam.  Kacau seketika.
Masukkan pes bahan kisar tadi.  Masukkan kiub pati ayam dan tambah sedikit gula dan garam jika kurang rasa(pastikan lebih sikit rasa masinnya sebab kita menggoreng nasi impit.
Masukkan nasi dan sayur2.  Kacau biar sekata rasa semuanya.
Amat menyelerakan dimakan panas-panas.

Sunday, 25 December 2016

Homemade Nasi Impit

Bahannya
3 cawan beras(dibersihkan dan ditos)
9 1/2  cawan air
Masak nasi selama 30 minit dalam periuk tekanan yang sesuai.(mod hp)
Masukkan dalam bekas yang sesuai dan dibiarkan semalaman
Kalau menggunakan periuk nasi elektrik biasa,, rujuk spt di bawah
Masak nasi dalam periuk elektrik seperti biasa.
Bila masak, keep warm dalam 10 minit sebelum dimasukkan dalam bekas yang mempunyai penutup.
Pastikan nasi yang dimasukkan dalam bekas penuh untuk memampatkannya semasa kita tutup penutupnya.
Biarkan selama semalaman atau paling awal pun selama 4 jam.(nak cepat sejuk sikit terus simpan dalam peti sejuk)

Sambal ikan
sekilo ikan rebus(buang tulangnya)
4 cawan kelapa parut yang telah digoreng tanpa minyak
15 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
Sedikit halia
1 sudu besar lada hitam
3 batang serai(potong kecil2)
2 keping gula melaka
Gula dan garam secukupnya.

Tumbuk kelapa parut sehingga halus dan ketepikan.
Tumbuk bawang merah, putih, halia, serai, lada hitam, gula dan garam sehingga lumat.
Masukkan ikan dan tumbuk sehingga semuanya sebati.
Masukkan dalam kuali dan kacau seketika dengan api yang perlahan(bila bahan sedikit panas bolehlah diangkat balik)
Masukkan kelapa parut tadi dan tumbuk lagi sehingga semuanya sebati.

Bolehlah dihidangkan bersama nasi impit.

Tuesday, 20 December 2016

Tepung Bungkus Manis

Bahannya
4 ketul ubi kayu(3 cawan apabila dikisar)
1/2 cawan santan pekat
2 keping gula melaka(saiz agak besar)
2 sudu besar gula
1/4 cawan air
Secubit garam

Ubi kayu yang telah dikisar ditapis untuk membuang patinya.
Masak gula melaka, gula dengan air sehingga semuanya hancur (sejukkan).
Masukkan santan ke dalam ubi.  Kacau biar sekata.
Masukkan cairan gula tadi dan juga secubit garam ke dalam campuran ubi dan kacau kesemuanya..
Bungkus dalam daun pisang yang telah dilayurkan.
Kukus sehingga masak.
Tips untuk memudahkan kita membungkusnya, buat lipatan daun sebelah bawah dahulu baharulah dimasukkan bancuhan tepung dengan cara menegak ke atas dan lipat bahagian yang di atasnya.

Wednesday, 14 December 2016

Kek Pisang

Bahannya
7 biji pisang
10 biji telur
1 1/2 cawan gula halus(bergantung pada kemanisan pisang)
2 cawan minyak masak
3 1/2 cawan tepung gandum
2 sudu teh baking powder
1/2 sudu teh soda bicarbonat
2 sudu teh vanilla
Hirisan pisang untuk hiasan

Caranya
Alas loyang 9X9 dengan kertas kek yang telah disapu minyak/margerin
Panaskan oven dengan suhu 180C.
Lenyekkan pisang.
Ayak tepung bersama baking dan soda bicarbonat.
Pukul telur bersama gula dan esen hingga kembang berbuih-buih.
Masukkan minyak masak dan pukul lagi seketika.
Masukkan pisang.  Kacau.
Masukkan tepung.  Kacau.
Tuang dalam loyang dan susun hirisan pisang ikut kreativiti.
Bakar dalam oven selama hampir 1 jam.  10 minit pertama guna api bawah sahaja dan selepas itu tukar ke api atas dan bawah sehingga masak.

Tuesday, 13 December 2016

ayam lemon

Bahannya
Ketulan ayam yang dipotong sederhana kecil.
2 ulas bawang putih(tumbuk halus)
Sedikit halia(tumbuk halus)
Sedikit garam
Lada sulah
Putih telur(dari satu biji telur)
Tepung jagung

Bersihkan ayam dan toskan,
Semua bahan digaul semua(kecuali tepung jagung).
Bila semuanya mesra taburkan dengan tepung jagung dan pastikan ayam bersalut tepung.
Goreng api sederhana sehingga kekuningan.

Sos
Beberapa hirisan lemon
Air secukupnya
Bancuhan tepung jagung
Pewarna kuning
Gula dan sedikit garam(jika perlu)
Cili padi(potong kecil)

Panaskan kuali.
Perah lemon dalam air (sisa hirisan masukkan bersama)
Masukkan cili padi.
Bila sudah mendidih masukkan bancuhan tepung jagung, gula dan garam jika perlu.
Pastikan sos rasa masam dan manis.
Hidang ayam tadi dengan dituang dengan sos lemon .

Monday, 12 December 2016

Pisang Goreng

Bahannya
6 biji pisang(belah tengah dan kalau panjang potong 2)
1 cawan tepung beras
1/2 cawan tepung gandum
2 sudu besar mentega atau margerin yang telah dipanaskan
1 sudu teh baking powder
1 sudu besar kelapa kering
1 sudu teh bijan
1 sudu besar susu pekat
Sebiji telur
Sedikit serbuk kunyit
Secubit garam
1 cawan air(semasa menuangkan dalam adunan kakyah tak tuang keseluruhannya masih tersimpan sesudu dua lagi)

Adunkan kesemuanya dan masukkan/celupkan pisang tadi.
Goreng dalam minyak yang banyak.
Pastikan kita menggoreng dalam minyak yang betul2 panas.
Bila masak kekuningan bolehlah diangkat dan ditoskan.

Monday, 5 December 2016

Asam Pedas Ikan Pari

Ikan pari dilumur seketika dengan asam jawa dan dibersihkan.
7 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
sedikit halia
1/2 inci kunyit
2 sudu besar cili giling
Air asam jawa
Sekuntum bunga kantan
seikat daun kesum
2 batang serai
4 helai daun limau purut
2 biji bendir
Sebiji tomato
3 biji cili hijau
Minyak masak untuk menumis

Bawang merah, putih, kunyit  dan halia diblender.
Tumis bahan blender hingga pecah minyak kemudian masukkan cili giling.Kacau biar pecah minyaknya.
Masukkan daun limau purut dan serai.
Masukkan air dan air asam jawa.  Masukkan juga ikan dan masukkan juga daun kesum dan bunga kantan.
Masukkan gula dan garam. Biar mendidih.
Masukkan tomato dan bendi dan biar betul-betul mendidih.  Bolehlah diangkat.

Saturday, 3 December 2016

Udang Celup Tepung

Bahannya
Setengah kilo udang sederhana besar(kupas kulit dan tinggalkan bahagian ekornya)
200gm tepung gandum
Sebiji telur
1 sudu teh baking powder
1 sudu besar tepung kastad
1 sudu teh kicap cair
1/2 sudu besar gula
2 ulas bawang putih(tumbuk)
Serbuk lada sulah
Garam secukup rasa
Air 160ml

Caranya
Perap udang yang telah dibersihkan dengan lada sulah, bawang putih dan kicap cair.
Ayak tepung gandum bersama kastad dan baking powder.
Adun tepung dengan air, telur, gula dan secubit garam.
Biarkan adunan seketika.(sekejap aje)
Celup udang ke dalam aduan tepung dan goreng dalam minyak yang banyak sehingga kekuningan.

Tepung Boko Ubi Kayu

Bahannya
Sekilo ubi kayu(potong dan kerat kecil2)
Gula secukupnya(1 cawan)
4 helai daun pandan
Secubit garam
Pewarna hijau(opsyenal)

Blender ubi kayu dengan sedikit air.
Blender daun pandan dengan sedikit air juga(tapis)
Masukkan ubi kayu dan air daun pandan dalam kuali.
Masukkan gula, pewarna hijau dan secubit garam.
Kacau atas api sederhana kuat sehingga pekat dan berkilat.
Masukkan dalam bekas yang sesuai.

Kuah
300ml santan pekat
Secubit garam
Bancuhan air tepung jagung sedikit(dari setengah sudu besar tepung jagung)

Satukan semuanya dan kacau atas api sehingga mendidih dan pekat.