translate
Friday, 3 June 2011
Kerapu masak Nyonya (Kukus)
Bahan-bahan
Seekor kerapu sederhana besar(dibuang tulang dan disapu dengansedikit garam,lada sulah dan seulas bawang putih yang telah ditumbuk)
sos/kuah
2 batang serai
2 labu bawang besar
3 ulas bawang putih
beberapa biji cili padi
3 helai daun limau purut
(bahan-bahan ini diblender atau ditumbuk)
sekeping asam keping
2/3 sudu besar sos tiram
gula/bahan perasa
1.Bahan-bahan yang diblender ditumis dengan sedikit minyak apabila berbau wangi masukkan asam keping, sos tiram dan bahan perasa.
2.Sediakan dan panaskan pengukus. Ikan tadi diletakkan dalam bekas yang boleh dikukus dan masukkan bahan-bahan yang telah ditumis tadi dan kukuslah selama 20 minit.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment