Bahannya
10gm serbuk agar-agar
500ml air
2 senduk gula(ikut kemanisan)
Setin susu cair(400ml)
1 sudu besar tepung jagung
1 sudu teh vanila
250gm cincau(diparut)
Masak agar-agar bersama air dan gula.
Bila mula mendidih masukkan susu cair, tepung jagung dan esen vanila.
Bila sedikit pekat dan mendidih, matikan api.
Bahagikan kepada 2 dan satu bahagian masukkan cincau.
Bahagian yang kosong separuhnya tuang ke dalam bekas dan masukkan ke dalam peti sejuk.
Baki yang kosong rendam bekasnya dalam air yang panas.
Bila agar-agar yang di dalam peti sedikit membeku, tuang bahagian yang bercampur cincau ke atasnya. Sejukkan semula(beku)
Bila sudah sedikit membeku tuang yang terendam tadi. Bekukan.
cantiknya pudding cincau tu..
ReplyDeletesalam kak yah..sedapnyer nampak puding cincau ni..minta izin copy resipi yer utk koleksi peribadi..tq kak..;)
ReplyDeleteCantik...sedap tak? Dah beli buku ni tp saya lom cuba lagi.
ReplyDelete