translate

Tuesday, 10 September 2013

Puding Cincau

Bahannya
10gm serbuk agar-agar
500ml air
2 senduk gula(ikut kemanisan)
Setin susu cair(400ml)
1 sudu besar tepung jagung
1 sudu teh vanila
250gm cincau(diparut)

Masak agar-agar bersama air dan gula.
Bila mula mendidih masukkan susu cair, tepung jagung dan esen vanila.
Bila sedikit pekat dan mendidih, matikan api.
Bahagikan kepada 2 dan satu bahagian masukkan cincau.
Bahagian yang kosong separuhnya tuang ke dalam bekas dan masukkan ke dalam peti sejuk.
Baki yang kosong rendam bekasnya dalam air yang panas.
Bila agar-agar yang di dalam peti sedikit membeku, tuang bahagian yang bercampur cincau ke atasnya.  Sejukkan semula(beku)
Bila sudah sedikit membeku tuang yang terendam tadi.  Bekukan.

3 comments:

  1. salam kak yah..sedapnyer nampak puding cincau ni..minta izin copy resipi yer utk koleksi peribadi..tq kak..;)

    ReplyDelete
  2. Cantik...sedap tak? Dah beli buku ni tp saya lom cuba lagi.

    ReplyDelete