translate

Thursday, 22 May 2014

Apam Balik


Terima kasih kepada Sally Rashid atas perkongsian resepi ini...Memang sedap....

Bahannya
250gm tepung gandum
15gm susu tepung
1/2 sudu teh baking powder
3/4 sudu teh soda bikarbonat
1/4 sudu teh garam
50gm gula kastor
300ml air
1 sudu teh yis kering(mauripan)
3 biji telur
30gm gula pasir
25gm mentega(cairkan)

Bahan Tabur(inti)
Kacang tanah(goreng tanpa minyak dan di blender kasar)
Badam(goreng tanpa minyak dan blender kasar)
jagung krim dalam tin
Bijan(goreng tanpa minyak)
Susu pekat
Gula pasir

Caranya
Campurkan tepung gandum, susu tepung, gula kastor, baking powder, baking soda, dan garam ke dalam satu bekas.
Masukkan air sedikit demi sedikit.(kacau dengan whisk) Biar sebati.
Masukkan mentega cair tadi. Kacau lagi.
Masukkan yis dan kacau biar sebati.  Perap selama 1/2 jam.
Kacau telur dengan gula pasir(30gm) biar hancur.
Masukkan dalam adunan yang telah terperap selama 1/2 jam tadi.  Kacau.
Panaskan kuali rata(sapu sedikit minyak) masukkan adunan dan biar nampak permukaan adunan berlubang-lubang(guna api kecil)
Bila setengah masak, taburkan bahan inti tadi dan lipat.
Apabila sudah masak bolehlah diangkat.
Untuk mencantikkan dan melembabkan permukaan apam sapu kulit luarnya itu dengan mentega cair.

3 comments: