Bahannya
5 keping tauhu
Dipotong menjadi segitiga dan dikorek bahagian tengahnya.
Digoreng dalam minyak yang banyak hingga kekuningan. Ketepikan.
Sengkuang(disagat)
Timun(disagat bahagian kulitnya)
Carrot(disagat)
Taugeh(celur)
Kuah Kacang
1 cawan kacang tanah(digoreng dalam minyak yang melepasinya)
5 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
Sedikit halia
1 inci lengkuas
1/2 keping gula melaka
3 sudu besar air asam jawa(tambah kalau kurang masam)
Sebatang serai
1 sudu besar cili giling
Kisar kacang tanah(bersama selaputnya) sedikit kasar.
Keluarkan dan kisar bawang merah, putih, halia dan lengkuas hingga hancur.
Panaskan minyak dan tumis bahan bawang yang dikisar tadi.
Masukkan cili giling dan kacau sehingga naik bau.
Masukkan kacang tanah, serai yang telah diketuk, air asam jawa dan gula melaka.
Tambah sedikit air(jangan pekat dan tercair sangat).
Masukkan sedikit garam dan tambah gula jika kurang rasa manis.
Biar mendidih dan kuah naik minyaknya.
Kuah manis
A
Sekeping gula melaka dimasak dengan secawan air hingga hancur(air bergantung kepada kita untuk mendapatkan kuahnya)
B
3 ulas bawang putih
6 biji cili kering
Sedikit belacan
Blender bahan B dengan sedikit air
C
Air asam jawa(sebesar 20sen)
Gula
Sedikit garam
D
Sedikit bancuhan tepung jagung
E
Bijan disangai
Masukkan bahan B dan C ke dalam A.
Masukkan bahan D dan E
Masak sehingga mendidih(biar lama sedikit)
Pastikan kuah ada rasa lebih manisnya dan sedikit masam.
Kesukaan ummi & famili...
ReplyDeleteJom, klik : https://www.youtube.com/watch?v=qMqQTGhAF4Y
Kesukaan ummi & famili...
ReplyDeleteJom, klik : https://www.youtube.com/watch?v=qMqQTGhAF4Y