Bahannya
5 ulas bawang putih(ketuk)
3 biji cili padi(potong bulat)
1/2 bungkus pes tomyam merah adabi
3 batang serai(ketuk)
4 helai daun limau purut
2 inci lengkuas(ketuk)
1 inci halia(ketuk)
Udang segar(buang kulit dan tinggalkan bahagian ekornya)
Ayam(potong kecil2)
Bunga kobis
Carrot(potong kecil)
Buah tomato(belah 4) dan jus limau nipis.
Daun ketumber
Daun sup
2 sudu besar susu pekat manis
Jus limau nipis
Garam dan ajinomoto sedikit
Bawang besar(potong bulat
Sediakan air secukupnya kemudian masukkan pes tomyam tadi.
Masakkan di atas api, kemudian masukkan bawang putih, halia, lengkuas, cili padi, serai, daun limau purut
Biarkan mendidih agak lama, kemudian masukkan ayam dan buah tomato. Kacau seketika.
Masukkan udang, susu dan garam...Tambah sikit ajinomoto.
Bila dah mendidih semula masukkan sayur2 dan daun2 tadi.
tambah bahan rasa dan asam limau jika kekurangan rasa.
Sebelum angkat masukkan bawang besar tadi.
No comments:
Post a Comment