translate

Monday, 28 April 2014

Kek Epal

Bahannya
5 biji epal dikupas kulitnya dan dipotong sederhana besarnya
1/2 cawan gula pasir
1 sudu teh serbuk kulit kayu manis
2 sudu besar jus lemon
Semua bahan digaul serata dan ketepikan

Bahan kek
200gm menteg(panaskan dan cair)
4 biji telur(pukul dengan garfu)
1 1/2 cawan minyak masak
1 1/2 cawan gula pasir
1/4 cawan air panas
1 sudu teh esen vanila
2 1/2 cawan tepung gandum
1 sudu besar baking powder

Panaskan oven dengan suhu 108C
Tepung dan baking ayak.
Campurkan bahan kek dan kacau dengan spatula(senduk)
Alas loyang bulat dengan kertas kek.
Masukkan setengah adunan kek dan lapis dengan separuh potongan epal tadi.
Tuang baki adunan dan letak lebihan epal di atasnya.
Bakar selama 50 minit atau sehingga masak.




1 comment: