14gm agar-agar bertali
150gm gula pasir
Beberapa ketul gula batu(3 atau 4 ketul yang kecil)
750ml air
300ml santan
200ml susu cair
3 biji telur asingkan putih dan kuningnya
Sedikit Pewarna Kuning
Pewarna merah
150gm gula pasir
Beberapa ketul gula batu(3 atau 4 ketul yang kecil)
750ml air
300ml santan
200ml susu cair
3 biji telur asingkan putih dan kuningnya
Sedikit Pewarna Kuning
Pewarna merah
Lapisan bawah
Masak agar-agar bersama air,gula pasir dan gula batu hingga agar-agar menjadi hancur dan mendidih.
Sediakan satu lagi periuk(jangan guna periuk yang kecil, begitu juga untuk periuk yang pertama tadi)
Bahagikan agar-agar tadi kepada dua bahagian sama banyak.
Dalam periuk yang pertama tadi (ada separuh dari sukatan yang asal) campurkan dengan santan,kuning telur(yang telah dipukul dengan garfu), susu cair dan pewarna kuning masak sehingga mendidih semula.
Masukkan dalam bekas untuk disejukkan(biar beku lapisan atasnya)
Masak agar-agar bersama air,gula pasir dan gula batu hingga agar-agar menjadi hancur dan mendidih.
Sediakan satu lagi periuk(jangan guna periuk yang kecil, begitu juga untuk periuk yang pertama tadi)
Bahagikan agar-agar tadi kepada dua bahagian sama banyak.
Dalam periuk yang pertama tadi (ada separuh dari sukatan yang asal) campurkan dengan santan,kuning telur(yang telah dipukul dengan garfu), susu cair dan pewarna kuning masak sehingga mendidih semula.
Masukkan dalam bekas untuk disejukkan(biar beku lapisan atasnya)
Lapisan atas
Apa bila lapisan atas sedikit membeku, mula
memutar telur putih tadi dengan kelajuan tinggi.
Bila putih telur sudah pekat, kita mula memasak
agar-agar dalam periuk yang kedua tadi.
Bila agar-agar tersebut sudah cair masukkan
pewarna merah dan kecilkan api dan
masukkan putih telur yang pekat tadi.
Kacau perlahan-lahan dan pastikan jangan hancur
biar nampak berketul-ketul atau berbuih.
Padamkan api dan dengan menggunakan sudu atau
senduk masukkan ia dalam bekas agar-agar kita yang sudah bewarna kuning tadi.
Lakukan perlahan-lahan atau berhati-hati agar lapisan yang hampir beku tidak
bercampur dengan agar-agar kita yang kedua ini...
Simpan dalam peti sejuk atau tempat biasa
sehingga beku.
No comments:
Post a Comment