translate

Tuesday, 8 April 2014

Puding Tapai Ubikayu

Bahannya
10gm agar-agar serbuk
500ml air
4 ketul tapai ubikayu
2 biji telur
1 sudu besar tepung jagung
1 sudu teh esen vanilla
1 tin susu cair
4 sudu besar gula(bergantung kepada kemanisan tapai ubi kayu)

Caranya
Masak agar-agar bersama air hingga mendidih.
Blender tapai(buang urat ditengahnya) bersama susu, telur, tepung  jagung dan gula.
Masukkan ke dalam bahan tadi.  Masukkan juga esen vanilla.
Masak sehingga mendidih.  Angkat.
Bahagikan adunan kepada 3 bahagian.  Warnakan 2 bahagian(merah dan hijau)
Sediakan Loyang kaca (10in X7in).  Tuang secara berselang seli adunan tersebut(mula dari tengah)

Lakukan sehingga habis.  Sejukkan.

1 comment: