Bahannya
10gm
agar-agar serbuk
500ml
air
4
ketul tapai ubikayu
2
biji telur
1
sudu besar tepung jagung
1
sudu teh esen vanilla
1
tin susu cair
4
sudu besar gula(bergantung kepada kemanisan tapai ubi kayu)
Caranya
Masak
agar-agar bersama air hingga mendidih.
Blender
tapai(buang urat ditengahnya) bersama susu, telur, tepung jagung dan gula.
Masukkan
ke dalam bahan tadi. Masukkan juga esen
vanilla.
Masak
sehingga mendidih. Angkat.
Bahagikan
adunan kepada 3 bahagian. Warnakan 2
bahagian(merah dan hijau)
Sediakan
Loyang kaca (10in X7in). Tuang secara
berselang seli adunan tersebut(mula dari tengah)
Lakukan
sehingga habis. Sejukkan.
Mengancam kalenya..menyelerakan!!!
ReplyDelete