Bahannya
Seekor siakap dibersihkan.
Lumur dengan sedikit garam dan lada sulah.
Untuk Kuah
3 ulas bawang putih(kisar)
Selabu bawang besar(kisar)
Sedikit halia(kisar)
2 biji cili api(kisar)
2 batang serai(kisar)
3 helai daun limau purut(kisar)
3 sudu besar sos tiram
Sekeping asam gelugur
Gula dan garam
Hiasan
Bawang besar(potong bulat)
Cendawan butang dalam tin(belah 2)
Bunga kobis
Carrot( dadu besar)
Daun sup dan bawang
Caranya
Panaskan periuk pengukus.
Tumis bahan kisar sehingga naik minyak.
Masukkan sos tiram, asam keping, gula dan garam.
Masukkan sedikit air. Ketepikan
Letak ikan dalam dalam bekas yang sesuai dan curahkan kuah tadi.
Taburkan dengan bahan hiasan tadi.
Kukus sehingga ikan masak.
No comments:
Post a Comment