Terima kasih buat kawan persekolahanku dulu Zarina M Zain atas perkongsian bahan resepi untuk membuat kuah colek perut ini..
Bahannya
Perut rebus hingga lembut dan dipotong kecil dan nipis
Peparu direbus dan ditoskan dipotong nipis dan digoreng garing
Taugeh dicelur
Timun potong memanjang
Kerupuk ikan
Kuah
A
Sekeping gula melaka dimasak dengan secawan air hingga hancur(air bergantung kepada kita untuk mendapatkan kuahnya)
B
3 ulas bawang putih
6 biji cili kering
Sedikit belacan
Blender bahan B dengan sedikit air
C
Air asam jawa(sebesar 20sen)
3 sudu besar sos cili
Gula
Sedikit garam
D
Sedikit bancuhan tepung jagung
E
Bijan disangai
Masukkan bahan B dan C ke dalam A.
Masukkan bahan D dan E
Masak sehingga mendidih(biar lama sedikit)
Pastikan kuah ada rasa lebih manisnya dan sedikit masam.
Bahan tambahan
Jemput-jemput
2 sudu besar udang kering
1/2 labu bawang besar
Blender keduanya dengan sedikit air
2 cawan tepung gandum
1 sudu teh mauripan
Sesudu besar gula
Air secukupnya
Adun kesemuanya seperti membuat cucur/jemput-jemput.
Cara penyediaannya
Masukkan perut, peparu, sayur taugeh dan timun
Kerupuk ikan diramas kasar dan jemput2 dipotong nipis/kecil
Tuang kuah ke atasnya.
This comment has been removed by a blog administrator.
ReplyDelete