translate

Monday, 1 June 2015

Daging Kerutuk Kicap






Bahannya
Setengah kilo daging(potong kecil)
15 ulas bawang merah(mayang)
3 ulas bawang putih(mayang)
Seinci halia(mayang)
2 inci lengkuas(ketuk kasar)
2 batang serai(ketuk)
1 sudu besar cili giling
3 sudu besar bawang goreng(beli siap)
Sedikit belacan
Sebatang kulit kayu manis
4 biji pelaga
2 kuntum bunga lawang
4 kuntum cengkih
1 sudu besar kerisik
3 sudu besar kicap hitam(kakyah guna jenama Tamin)
2 keping asam gelugur
Sedikit gula melaka
Santan pekat secukupnya(dalam 2 cawan dan tambahlah dengan air sedikit)
Garam dan gula
Ubi kentang

Panaskan minyak dan tumis bawang merah, putih, halia dan rempah-rempah(kulit kayu manis, cengkih, lawang dan pelaga)
Apabila layu bawang2 masukkan cili giling, serai, lengkuas dan belacan.
Tumis agak lama sedikit (sehingga sedikit garing bawang2 tersebut)
Masukkan daging dan kicap.  Masukkan sedikit air.
Masukkan asam keping dan gula melaka.  Renehkan sehingga daging empuk.
Masukkan santan dan kerisik.  Tambah gula dan garam.
Biar sedikit pekat.
P/s Ubi kentang boleh direbus berasingan dan dimasukkan ketika daging kerutub hampir masak.

No comments:

Post a Comment