Bahannya
2 cawan biji sagu halus
Dibersihkan dengan air dan ditoskan
Campurkan sesudu dua air panas(cuba kepal-kepalkan)
Daun pandan
bahan inti
1/2 cawan tepung kacang hijau
Secawan air
1/2 cawan santan pekat
5 sudu besar gula
1 sudu besar bancuhan tepung jagung
Secubit garam
Campurkan semua bahan inti dan kacau dengan api sederhana sehingga pekat.
Angkat dan sejukkan(Sediakan inti terlebih dahulu)
Cara memasukkan inti sagupal
Bulat-bulatkan inti kacang
Biji sagu tadi kepal-kepalkan dan tekan sedikit rata di telapak tangan.
Masukkan inti dan tutup kemas intinya.
Lakukan sehingga habis.
Cara memasaknya
Didihkan air bersama sehelai daun pandan.
Masukkan sagu yang telah dibulatkan tadi.
Biarkan sehingga ianya timbul
Angkat dan toskan.
Kuah
1 ulas bawang merah(mayang)
1/2 inci halia(mayang halus)
1sudu teh halba
2 cawan santan
Sehelai daun pandan
4 sudu besar gula
Secubit garam
1 sudu teh tepung jagung.(bancuh dengan sedikit air)
Campurkan bahan kuah dan masak sehingga mendidih.
Angkat dan masukkan sagupal kita tadi.
No comments:
Post a Comment