translate

Wednesday, 4 November 2015

Gulai ikan Aya(tongkol) Nasi Dagang Terengganu

Bahannya
Seekor ikan tongkol sederhana besarnya
Dipotong kecil dan direbus dengan 6 keping asam gelugur bersama gula melaka dan garam secukupnya.

Santan pekat
3 sudu besar rempah ikan nasi dagang
10 ulas bawang merah(kisar)
4 ulas bawang putih(kisar)
Sedikit halia(kisar)
6 biji cabai kering(kisar)
Seketul lengkuas
1/2 sudu teh serbuk jintan manis
1/2 sudu teh serbuk jintan putih
Sedikit belacan
2 sudu besar kerisik
Cili merah/hijau
Cili padi
2 keping asam gelugur
Gula melaka dan garam secukupnya.

Caranya
Panaskan sedikit minyak dan tumis bahan kisar sehingga wangi.
Masukkan rempah gulai ikan. Kacau2 seketika.
Masukkan santan, asam keping, gula melaka dan sedikit garam(sebelum masukkan garam masukkan dahulu air yang ada dalam rebusan ikan)
Masukkan cili merah dan cili padi.
Bila mendidih masukkan ikan rebus tadi.
Masukkan kerisek.
Biar mendidih agak lama.
Tambah perasa bila perlu.

No comments:

Post a Comment