Bahannya
Seekor ikan siakap dibersihkan(perap seketika dengan seulas bawang putih(tumbuk), sedikit garam dan lada sulah)
2 sudu besar sos tiram
Sekeping asam gelugur
Gula dan sedikit garam untuk perasa
Minyak untuk menumis
Bahan Kisar
2 labu bawang besar
3 ulas bawang putih
1/2 inci halia
3 helai daun limau purut
1/2 kuntum bunga kantan
Sebatang serai
4 biji cili padi
1/2 inci kunyit(ikut kesukaan)
Kisar kesemuanya dengan sedikit air.
Panaskan minyak dan tumis bahan kisar sehingga naik wanginya.
Masukkan sos tiram dan asam gelugur.
Masukkan gula dan sedikit garam.
Angkat dan ketepikan.
Kukus ikan dalam bekas yang sesuai selama 20 minit atau sehingga masak(matanya bertukar dari jernih berair menjadi putih berkabut.
Angkat dan curahkan sos tadi(jikalau dalam bekas ikan terdapat air dari ikan, jangan dibuang biar ianya bercampur nanti dengan kuah yang pekat tadi)
Sedia dihidang panas-panas.
No comments:
Post a Comment