Bahan untuk nasi
3 cawan beras (kakyah guna beras Pusa)
3 1/2 cawan air
3 sudu besar minyak sapi
6 ulas bawang merah(kisar)
4 ulas bawang putih(kisar)
Sedikit halia(kisar)
2 sudu besar serbuk rempah sup
Sebatang kulit kayu manis
2 kuntum bunga lawang
4 biji buah pelaga
5 kuntum cengkih
5 sudu besar sos cili
Gula dan garam secukup rasa
Caranya
panaskan minyak sapi dan tumis bahan kisar sehingga wangi.
Masukkan bunga lawang, kulit kayu manis, pelaga dan cengkih.
Masukkan air dan rempah sup tadi.
Masukkan sos cili, gula dan garam secukup rasa.
Masukkan beras dan tanak nasi seperti biasa.
Sesuai dihidang bersama ayam bali dan dalca campur
Resepi dalca campur http://dapurkakyah.blogspot.my/2012/08/dalca-campur.html
Resepi ayam bali http://dapurkakyah.blogspot.my/2016/01/ayam-masak-bali.html
No comments:
Post a Comment