translate

Wednesday, 16 March 2016

Ikan Phat Phet

Bahannya
2 ekor ikan sederhana sebesar(dibersihkan dan dilumur sedikit garam, serbuk kunyit dan beberapa titis cuka, perap seketika dan digoreng separuh masak)
5 ulas bawang merah(kisar)
6 ulas bawang putih(kisar)
1/2 inci halia(kisar)
1 inci lengkuas(kisar)
2 batang serai(kisar)
1/2 sudu teh lada hitam(kisar)
Sedikit belacan(kisar)
1 inci kunyit hidup(kisar)
5 biji cili padi(kisar)
2 sudu besar air asam jawa
3 helai daun limau purut
Bawang besar(potong bulat)
Air secukupnya, gula dan garam
Minyak untuk menumis

Tumis bahan kisar hingga naik wangi.
Masukkan daun limau purut dan sedikit air,
Masukkan air asam jawa dan ikan.
Masukkan gula dan garam.
Masukkan bawang besar.
Bila bawang sudah layu bolehlah diangkat dan dihidangkan.

1 comment: