translate

Monday, 14 March 2016

Kengsom

Bahannya
Ikan(sebarang ikan yang sesuai)
4 ulas bawang merah *
5 ulas bawang putih *
Sedikit halia *
Sedikit lengkuas *
Setengah kuntum bunga kantan *
2 batang serai *
Seinci kunyit *
Sedikit belacan *
4 biji cili padi(ikut kesukaan ..kalau nak lebih) *
5 batang daun kesum
5 batang kangkung
Beberapa potong nanas
Sekeping asam keping
Gula dan garam

Blender bahan bertanda *.
Air secukupnya dimasukkan dalam periuk dan didihkan.
Apabila mendidih masukkan bahan kisar bersama asam keping, gula dan garam.
Apabila sekali mendidih masukkan nanas dan ikan(kakyah guna kepala ikan isi putih)
Biar mendidih seketika.  Masukkan daun kesum dan kangkung.
Rasa dan bolehlah diangkat dari dapur.

2 comments: