Bahannya
Sekilo ikan sardin(dibuang perut, kepala dan ekor dan dibersihkan)
Sekeping asam jawa
Sehiris halia
Sedikit garam dan air secukupnya.
Rebus ikan dan bahan-bahan tadi di dalam periuk tekanan selama 1 jam.
Bahan kuah
10 ulas bawang merah(kisar)
4 ulas bawang putih(kisar)
Sedikit halia(kisar)
2 sudu besar cili giling
5 sudu besar sos tomato
1/2 sudu besar kicap cair
1 sudu besar sos tiram
1/2 kiub pati ayam
Gula dan sedikit garam(jika perlu)
Sedikit minyak untuk menumis
Panaskan minyak dan tumis bahan kisar. Bila pecah minyak masukkan cili giling. Kacau seketika.
Masukkan sos tiram, sos tomato,kicap cair dan kiub ayam. Biar naik bau seketika.
Sebelum diangkat masukkan gula dan garam(jika perlu)
Tuang bahan kuah ke dalam ikan rebus(biarkan bersama air rebusannya sekali).(kakyah keluarkan dahulu asam keping tadi)
Biar mendidih sehingga kuah menjadi sedikit pekat.
Sedia untuk dimakan dengan apa sahaja.
p/s..tulang temulang ikan sardin sudah jadi rapuh disebabkan kita rebus dalam periuk tekanan.
Wah kreatif betul kak yah..pandai buat ikan sardin sdiri....
ReplyDeleteKak yah.tulang die nnti hancur x
ReplyDeleteJd rapuh mcm yg dlm tin tu ek...
ReplyDeleteJd rapuh mcm yg dlm tin tu ek...
ReplyDeleteKak yah.tulang die nnti hancur x
ReplyDeleteYe rapuh macam sardin dlm tin
DeleteI just like the helpful information you provide on your articles. I will bookmark your blog and take a look at again right here regularly. I am reasonably sure I’ll learn lots of new stuff right right here! Best of luck for the next!
ReplyDeleteCareerry
Careerry Jobs Update
Jobs Update
Career Alert