translate

Wednesday, 1 June 2016

Ayam Lemon

Bahannya
Ketulan ayam yang dipotong sederhana kecil.
2 ulas bawang putih(tumbuk halus)
Sedikit halia(tumbuk halus)
Sedikit garam
Lada sulah
Putih telur(dari satu biji telur)
Tepung jagung

Bersihkan ayam dan toskan,
Semua bahan digaul semua(kecuali tepung jagung).
Bila semuanya mesra taburkan dengan tepung jagung dan pastikan ayam bersalut tepung.
Goreng api sederhana sehingga kekuningan.

Sos
Beberapa hirisan lemon
Air secukupnya
1/2 kiub pati ayam
Bancuhan tepung jagung
Pewarna kuning
Gula dan sedikit garam(jika perlu)
Cili padi(potong kecil)

Panaskan kuali.
Perah lemon dalam air (sisa hirisan masukkan bersama)
Masukkan juga kiub ayam dan cili padi.
Bila sudah mendidih masukkan bancuhan tepung jagung, gula dan garam jika perlu.
Pastikan sos rasa masam dan manis.
Hidang ayam tadi dengan dituang dengan sos lemon .

1 comment: