translate

Tuesday, 9 September 2014

Puding Cheese

Bahannya
10gm agar-agar serbuk
1liter air
120gm gula pasir
3 biji telur
130gm biskut cheese
1 sudu besar tepung kastad
1 tin susu cair
1/2 tin susu pekat
2 sudu besar mentega

Marble
1 sudu besar serbuk koko.

Caranya
Masak agar-agar dengan air sehingga mendidih.
Masukkan gula.  Kacau hingga hancur dan mendidih.
Blender biskut bersama telur, tepung kastad, susu pekat dan susu cair sehingga hancur dan sebati kesemuanya.
Masukkan ke dalam agar-agar tersebut dan kacau sehingga mendidih.
Padamkan api dan masukkan mentega.  Kacau agar mentega mencair.
Basahkan mangkuk/loyang dan tuang adunan tersebut.
Untuk membuat marble, ambil 3 sudu besar daripada adunan dan tambah dengan 1 sudu besar serbuk koko.  Kacau sebati.
Tuang di atas adunan dan lorekkan menjadi marble.
Masukkan dalam peti sejuk dan biar membeku.

No comments:

Post a Comment