Lapisan warna putih
10gm agar-agar serbuk
100gm gula pasir
500ml susu cair
1 sudu teh esen vanila
200ml whipping krim
2 biji kiwi(potong nipis)
Masak agar-agar bersama susu cair, gula dan esen vanila hingga mendidih.
Padamkan api dan masukkan whipping krim.
Basahkan loyang/mangkuk kaca(10X7) dan masukkan separuh daripada agar-agar tadi.
Bekukan(separuh beku), susun buah kiwi di atasnya dan di tepi loyang/bekas.
Lapisan hijau/kiwi
4 biji buah kiwi(blender dengan 100ml air)
10gm agar-agar serbuk
200ml air
150gm gula pasir
Setitik pewarna hijau
Meringgue
3 biji putih telur(pukul telur hingga bertanduk)
Masukkan lapisan hijau ke dalam mangkuk telur(meringgue) tadi
Kacau biar sebati.
Tuang ke dalam loyang tadi. Bekukan.
Masukkan separuh dari agar-agar putih tadi(kalau dah beku, panaskan semula) ke atasnya.
Hias dengan lebihan buah kiwi
No comments:
Post a Comment