translate

Friday, 21 November 2014

Bun Burger

Bahannya
Doh
400gm tepung gandum
1 biji kuning telur
2 sudu besar shorterning
3 sudu besar gula
2 sudu besar susu tepung
2 sudu kecil yis
1 sudu kecil bread improver
1 sudu kecil ovelette
1 sudu kecil esen vanila
1 sudu kecil garam
4 ketul kiub ais
250ml ais dari peti sejuk(air sejuk)

Inti
Mayonis
Sayuran campur
Sosej(rebus dan potong nipis
Campurkan/gaul
Sos cili
Mayonis


Caranya
Masukkan semua bahan doh kecuali shorterning dan garam ke dalam mesin pengadun roti atau kek.(guna mata untuk roti)
Bila semuanya bercampur masukkan shorterning dan garam.  Uli sehingga doh menjadi elastik(sekitar 15 minit)
Keluarkan dan biarkan dalam bekas tertutup(dengan kain atau plastik) sehingga kembang berganda.
Keluarkan dan tumbuk untuk mengeluarkan angin.
Buat ketulan kecil(40gm).  Biarkan 10 minit.
Gelek doh tersebut dan masukkan ke dalam kertas cupcake...Masukkan inti dan tutup dengan doh yang lain di atasnya...Biarkan mengembang semula(30-40 minit.
Sebelum bakar paipkan sedikit sos cili.
Bakar dalam oven yang telah dipanaskan terlebih dahulu dengan suhu 180C selama 25 minit.

No comments:

Post a Comment