translate

Sunday, 30 November 2014

Roti Pandan Kelapa

Bahannya
200gm tepung roti
400gm tepung gandum
4 sudu besar shorterning
4 sudu besar gula
2 sudu kecil esen vanila
2 sudu kecil yis(mauripan)
1 1/2 sudu kecil bread improver
2 sudu kecil ovelette
2 biji kuning telur
350ml ais peti
5 ketul kiub ais
1/2 sudu kecil perasa pandan
1 sudu besar pewarna hijau
Sedikit garam halus

Inti kelapa
2 mangkuk kelapa parut(yang putih)
Sehelai daun pandan(carik2kan)
1/2 mangkuk gula(ikut citarasa)
Sedikit air
Masak atas kuali seperti yang buat inti ketayap

Doh Roti
Masukkan semua bahan kecuali shorterning dan garam ke dalam pengadun kek (guna mata untuk uli roti).
Apabila semua bahan teradun masukkan shorterning dan garam.  Putar/uli selama 15 minit.
Bila selesai tutup bekas dengan kain/plastik selama 1 jam.
Bila doh dah naik sekali ganda tumbuk doh untuk membuang angin di dalamnya.
Bulatkan doh setiap satunya sekitar 60gm.
Masukkan inti dan tutup dengan kemas.  Letakkan dalam kertas cupcake atau disusun terus dalam loyang.
Biarkan mengembang semula dalam sekitar 40 minit.
Sebelum bakar spraykan dengan air(jangan banyak..sekadar nampak lembap sedikit di atasnya) dan bakar dalam ketuhar yang telah dipanaskan terlebih dahulu dengan suhu 180 - 190C selama 20 - 25 minit.
Keluarkan dan sapu dengan mentega/margerin di atasnya ketika panas.
Bila sejuk simpan dalam bekas tertutup.

1 comment:

  1. Singgah sini..

    Jika sudi follow saya ye..tq

    http://teratakcassia.blogspot.com/

    ReplyDelete