translate

Thursday, 20 November 2014

Kek Mulus

Bahannya
1 1/2 cawan tepung gandum
1 cawan margerin
1 cawan gula pasir halus(kalau gula kastor kurangkan sedikit sukatannya)
1 sudu teh ovelette
1 sudu teh baking powder
1 sudu teh esen vanilla
4 biji telur(saiz besar)
1/4 cawan air

Caranya
Cairkan margerin dengan api yang kecil.
Ayak tepung gandum dengan baking powder.
Masukkan semua bahan(kecuali margerin cair) ke dalam mangkuk.  Putar sehingga putih gebu.
Masukkan margerin.  Putar biar bercampur keseluruhannya.
Masukkan ke dalam loyang yang sesuai dan bakar dalam oven yang telah dipanaskan terlebih dahulu dengan suhu 170 - 180C selama 45 minit atau sehingga kek masak(pastikan kek keperangan di atasnya supaya kek tidak lembap dipermukaan atasnya apabila dibiarkan lama diluar)
Tips untuk kek tidak merekah, guna api oven bahagian bawah dahulu selama 5 minit sebelum menukarnya kepada api atas dan bawah keseluruhannya selepas itu.
(Gambar kek kyah ni yang nampak cerah tu sebenarnya bahagian bawah)

1 comment:

  1. Assalamualaikum...
    Terguda dengan kemulusan kek tu.. terima kasih atas resepi sukatan cawan ni.. :) saya simpan ye.. TQ

    ReplyDelete