translate

Friday, 7 November 2014

Cucur Kembung


Terima kasih kepada tuan empunya resepi, kakyah tak tahu yang letak nama siapa sebab kebanyakannya menggunakan resepi yang sama.

Bahannya
3 cawan tepung gandum
3 cawan air panas mendidih
1/2 cawan susu pekat manis
Secubit garam

Campurkan tepung dengan garam.
Masukkan juga susu pekat.
Masukkan air panas.  Kacau dengan sudu/senduk..  Biarkan sejuk atau suam.
Sapukan tangan dengan sedikit minyak masak.
Ambil sedikit adunan dan bulatkan.  Lakukan sehingga habis.
Goreng dalam minyak yang banyak sehingga cucur kekuningan.(guna api sederhana)
Angkat dan alaskan dengan kertas serap minyak.

1 comment:

  1. Cucur ni mmg sedap..lembut di dalam ranggup diluar.

    Znzabadistore.blogspot.com

    ReplyDelete