Seekor ikan sebarau dibuang sisiknya dan dibersihkan(lumur seketika dengan asam jawa)
7 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
sedikit halia
1 sudu teh serbuk kunyit
2 sudu besar cili giling
Asam jawa
Sekuntum bunga kantang
seikat daun kesum
2 batang serai
4 helai daun limau purut
2 biji bendir
Sebiji tomato
Lada merah atau hijau
Minyak masak untuk menumis
Bawang merah, putih dan halia diblender.
Tumis bahan blender dan serbuk kunyit hingga pecah minyak kemudian masukkan cili giling.Kacau biar pecah minyaknya.
Masukkan daun limau purut dan serai.
Masukkan air dan air asam jawa. Masukkan ikan dan lada hijau.
Masukkan daun kesum dan bunga kantan.
Masukkan gula dan garam.serta bendi. Biar mendidih.
Masukkan tomato dan biar betul-betul mendidih. Bolehlah diangkat.
No comments:
Post a Comment