bahannya
Beberapa keping ikan dori(rendam sekejap dengan bancuhan cuka bagi yang tidak suka dengan baunya)
2 ulas bawang putih(tumbuk)
Lada sulah
sedikit garam
Putih telur
Tepung jagung
Bersihkan ikan dori dan potong dalam kepingan yang kecil.
Perap dengan bawang putih, lada sulah dan sedikit garam.
Masukkan sedikit putih telur dan golek atau ratakan dengan tepung jagung.
Goreng dengan minyak sehingga kekuningan.
Sos
2 ulas bawang putih(tumbuk)
Beberapa biji cili padi(potong kecil)
3 sudu besar sos plum
2 sudu besar sos cili/sos thai lagi sedap
Sedikit air.
Gula dan garam
Parutan mangga muda.
Campur semua bahan kecuali parutan mangga dalam periuk dan masak sehingga mendidih.
Pastikan sos ada rasa manis dan masam.
Masukkan separuh parutan mangga muda ke dalam sos tersebut.
Lebihannya bolehlah dicampur ketika hendak menghidangnya.
Letak ikan dori dan tuang sos.
No comments:
Post a Comment