translate

Thursday, 11 April 2013

Apple Puff


Kulit puff pastry(4X4)secukupnya
Telur(pukul dengan garfu)
Inti
6 biji buah epal..merah dan hijau(kupas kulit dan potong kecil)
100gm gula perang
1 sudu besar gula kastor
Sebatang kulit kayu manis
50gm kismis
30gm valnut(cincang)
1/2 sudu besar tepung jagung
50gm air

Masak epal bersama gula perang dan kastor hingga gula hancur.  Masukkan kulit kayu manis,.  Masak sehingga epal empuk.  Masukkan tepung jagung yang telah dibancuh dengan air. Masukkan valnut dan kismis.   Kacau seketika sehingga pekat.  Sejukkan.

Caranya
Ambil sekeping kulit puff pastry masukkan inti dan lipat secara segi tiga atau pun gulung memanjang.
Kemaskan dengan menekan hujungnya dengan garfu(kalau yang buat segi tiga)
Letak dalam loyang yang telah dialas dengan kertas kek.
Sapu permukaan puff dengan telur.
Bakar dalam oven yang telah dipanaskan terlebih dahulu.  Bakar selama 25 minit dengan suhu 180 - 200C.

2 comments: