translate

Saturday 27 September 2014

Strawberry Cheese Pudding Cake

Bahannya
A
Kek Span
125gm vanilla sponge mix
2 biji telur
1/2 sudu besar ovelette
3 sudu besar air
1 sudu besar minyak masak

Caranya
Campur semua bahan(kecuali minyak masak) dalam bekas dan putar hingga putih gebu(7 - 10 minit)
Masukkan minyak masak dan kacau sebati.
Masukkan dalam loyang (9X9 inci) yang telah dialas dengan kertas kek dan bakar dalam oven yang telah dipanaskan terlebih dahulu selama 15 - 20 minit dengan suhu 170C.

B
10gm agar-agar(serbuk)
200ml susu segar
100gm gula pasir
2 biji putih telur
50gm krim cheese
Caranya
Pukul putih telur sehingga menjadi beku dan bertanduk(merringue), kemudian masukkan cheese.  Putar biar sebati.  Ketepikan.
Masak agar-agar bersama susu,  dan gula pasir sehingga mendidih.
Tutup api.
Masukkan adunan ke dalam bekas merringue.  Kacau/putar sebati.
Sejukkan sehingga beku.

Keluarkan kek dari loyang dan buang kertas yang melekat pada kek tersebut.
Masukkan dalam bekas atau loyang yang sesuai(kalau tidak sama dengan ukuran kek, potong dan sesuaikan dengan loyang.
Potong agar-agar cheese tersebut dan tabur di atas kek tersebut.(simpan sedikit untuk hiasan atau diterap dengan cetakan berbunga)

C
10gm agar-agar(serbuk)
1000ml susu segar(kalau tidak cukup tambah dengan susu cair atau yang ni kakyah tambah dengan membancuh sesudu dua susu tepung dan masukkan air..macam buat air susu tuuu)
2 sudu besar strawberry filling
150gm gula pasir
2 biji kuning telur
250gm krim cheese
Pukul cheese sehingga berkrim.  Ketepikan.
Masak agar-agar bersama susu segar, gula dan kuning telur(pukul dengan garfu dahulu) sehingga mendidih.  Tutup api.
Masukkan krim cheese tadi dan kacau hingga sebati
Tuang ke atas kek yang telah ditabur agar-agar keju tadi.  Biarkan membeku sedikit.

D
10gm agar-agar serbuk
500ml air
7 sudu besar strawberry filling
100gm gula pasir
Masak kesemuanya hingga mendidih.
Tuangkan ke atas adunan yang membeku sedikit tadi.
Untuk hiasan letak lebihan agar-agar keju tadi di atasnya.
Bekukan.
P/s..Penggunaan gula mengikut kemanisan strawberry filling..untuk yang ini kakyah buat pes strawberry sendiri..dengan memasak buah strawberry bersama gula hingga buahnya hancur dan kelihatan seperti jem.





1 comment:

  1. Asslm
    sangat menarik..macam sedap je tu.tq share resepi,dah lama cari resepi ni.saya amik ya.

    jempt ke blog saya juga ya.
    http://www.zaizamrichvitashop.blogspot.com/

    ReplyDelete