translate

Saturday, 21 January 2017

Kari Tulang Lembu

Sekilo tulang lembu(dibersihkan dan ditos)
10 ulas bawang merah
4 ulas bawang putih
1/2 inci halia
Rempah kasar(kulit kayu manis(1), pelaga(3) dan bunga lawang(2)
3 sudu besar rempah kari daging(Alagapas/babas)
Setangkai daun kari
1 sudu besar cili giling
2 biji cili merah/ hijau
Ubi kentang
3 cawan santan
Air asam jawa
Gula dan garam

Tumis daun kari bersama rempah kasar,serta  bawang-bawang dan halia yang sudah diblender. Biarkan sehingga naik wanginya dan seterusnya masukkan cili giling.  Biarkan seketika.  Selepas itu masukkan serbuk kari, kacau(tambah sedikit air) dan seterusnya masukkan tulang lembu,
Kacau dan tutup periuk supaya daging tulang empuk.
Apabila empuk boleh masukkan santan dan ubi kentang. Seterusnya masukkan air asam jawa, gula dan garam.  Biar kentang empuk.
Masukkan cili hijau dan biarlah sehingga  naik minyak dan menjadi kelihatan cantik.

No comments:

Post a Comment