translate

Monday, 23 January 2017

Soto

Sekalung ucapan terima kasih diucapkan pada pemilik resepi Linawati latif
Ada sedikit penambahan bahan dari kakyah.
Bahan2nya
4 keping dada ayam
6 ulas bawang putih(mayang)
10 ulas bawang merah(mayang)
1 inci lengkuas(hiris nipis)
1/2 inci halia( hiris nipis)
3 sudu besar biji ketumbar
1 sudu besar jintan manis
1 sudu besar jintan putih
2 biji buah keras
2 batang serai( potong kecil)
1/2 inci kunyit
4 biji cili api
1 sudu besar lada hitam
Sebatang kulit kayu manis
3 biji buah pelaga
2 kuntum bunga lawang
2 sudu besar bawang goreng
1 kiub pati ayam
2 sudu besar rempah sup
Gula dan garam
Sedikit air asam jawa

Cara2nya. Panaskan dalam setengah cawan minyak masak.
Masukkan bawang merah, putih, halia, lengkuas, serai, kunyit dan cili api.
Goreng sehingga layu dan berbau wangi.
Bahan-bahan tadi bersama dengan minyaknya sekali dikisar hingga halus.
Rempah ketumbar, jintan manis dan putih, lada hitam dan buah keras digoreng tanpa minyak.blender hingga halus.
Bahan2 yg dikisar bersama minyak tadi dimasukkan ke dalam periuk dan dipanaskan semula.kacau seketika hingga keluar minyaknya.
Masukkan bahan rempah tadi.
Masukkan juga kulit kayu manis buah pelaga dan bunga lawang.
Bila semuanya mesra masukkan serbuk rempah sup. Kacau seketika
Masukkan air secukupnya.
Masukkan ayam dan letak juga kiub ayam.
Letakkan sedikit air asam.jawa dan bahan perasa( gula dan garam)
Rebus kesemua bahan sehingga betul-betul mendidih dan biar mendidih dlm masa yg agak lama.
Masukkan bawang goreng dan beberapa tangkai daun sup.
Bila sudah masak tutup api dan keluarkan bahagian dada ayam tadi.
Carik-carikkan isinya(halus-halus) dan digoreng tanpa minyak .(masukkan sedikit serbuk lada sulah)

Nasi impit(dipotong kecil)

Kicap pedas
2 biji bawang merah
Seulas bawang putih
1/2 cawan kicap manis
4 sudu besar gula
4 biji cili padi
2 biji limau nipis diambil jusnya
2 sudu besar bawang goreng
Air sup soto

Blender semua bahan tersebut.(lebihan boleh disimpan dalam peti sejuk dan dimakan dengan laksa penang, sebagai pencecah ikan bakar dan sebagainya)

Pengedil kentang
4 biji ubi kentang (rebus dengan secubit garam dan setelah empuk lenyekkan)
Selabu bawang besar(dadu kecil)
2 ulas bawang putih(hancurkan)
Setangkai daun sup(haluskan)
Beberapa keping biskut krim crecker(haluskan)
Sebiji telur
Lada sulah
Bahan perasa
1/2 keping isi dada ayam( kisar)
Semua bahan kecuali telur digaul dan dibentukkan.
Celup dengan telur dan goreng hingga kekuningan.

Soon digoreng ( jangan basuh)
Guna minyak yg sedikit banyak goreng soon hingga kembang..ketepikan.

Taugeh direndam air panas seketika
Cili merah potong nipis
Timun potong kecil dan halus

Kacang tanah digoreng tanpa minyak
Keluarkan kulit nipisnya dan ditumbuk kasar.


1 comment: